3 °C Budapest

Vihar előtti csend? Unicum nélkül kínos lett volna...

Pénzcentrum
2007. november 5. 05:55

Az ital-akciók mentettek meg... Számos érdekes változás következett be a Pénzcentrum.hu legutóbbi bevásárló-körképének összeállítása óta, a legfrissebb felvonásban így több, elsősorban kedvezőtlen irányuló elmozdulásról számolhatunk be. Előrebocsátjuk, hogy a liszthez kísértetiesen hasonló áremelkedés kezd kirajzolódni a szintén fontos alapanyagnak tekinthető étolaj piacán, a finomliszt drámai drágulása pedig késve ugyan, de mostanra utolérte a kenyér piacát is. Csak a kosarunkban található nagyobb értékű termékekre vonatkozó akcióknak köszönhetjük, hogy nem fizettünk az előző havinál lényegesen többet a kiválasztott üzletek többségében. Az elmúlt havi átlagosan 0,1%-os drágulás láttán az ünnepek előtti akciókat megelőző "vihar előtti csendre" következtethetnénk, ennél azonban jóval árnyaltabb a kép...

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Az üzletenkénti árváltozást bemutató grafikonon jól látszik, hogy a Tescónak nem jött jól a kosarunkra vetített 2%-os áremelés egy olyan hónapban, amikor az üzletek átlagosan 0,1%-kal drágultak az előző havi szinthez képest. A legnagyobb kiskereskedelmi lánc ezzel a lépéssel a drágasági dobogón felléphetett a második fokra, igaz továbbra is orrhosszal vezet a más műfajban versenyző Kaiser's. A Metro elsőségét annak ellenére nem veszélyeztette senki, hogy a szinte "örök első" üzlet még a Tescónál is jelentősebb mértékben drágult a kiválasztott árukra vetítve. Az ünnepek előtti akciók idején érdekes lesz, hogy a tavalyihoz hasonló mértékű áresést tapasztalunk-e majd, illetve hogy akad-e komoly kihívója a Metrónak.


Az év/év alapú árváltozásokat szemlélve törzsolvasóinknak minden bizonnyal feltűnik, hogy a kenyeret letaszította a második helyről az elmúlt hónapban (az októberi szinthez képest) átlagosan 20%-kal dráguló étolaj. A kulcsfontosságú alaptermékek mezőnyében a kenyér ára is átlagosan csaknem 11%-kal ment feljebb egy hónap leforgása alatt a kiválasztott üzletekben. Akad persze még ezen termékek esetében is kivételnek számító, vevőcsalogató ár, egy-egy hipermarketben, amint az a következő oldalon található részletes táblázatokból látszik.

A kosarunk egyik nagyértékű komponensét, az Unicumot érintő akciók nélkül minden bizonnyal elég siralmas hónapot zártunk volna, kíváncsian várjuk a folytatást...


A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

Nincs titok: olajozott drágulás...

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?