13 °C Budapest

Mennyit kaszálnak a fémtolvajok? Mindent szétlopnak...

Pénzcentrum
2007. november 30. 08:15

Ma tárgyalja a parlament az ötpárti egyeztetés után, hogy a jövőben a színesfémhulladékkal kapcsolatos tevékenységet ne kereskedelmi tevékenységnek, hanem hulladékkezelésnek minősítse a jogszabály - írja a Magyar Hírlap.

Az alumínium, a réz és a bronz számítanak abszolút slágercikknek, de a vasat és az egyéb fémeket is viszik a tolvajok. A legfertőzöttebb régió Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megye, az utóbbi időben azonban Fejér és Pest megye is felzárkózott.

Az elkövetői kör két nagyobb csoportra osztható: a megélhetési költségeik fedezéséért lopókra és a nagyipari módszerekkel, szervezetten dolgozókra.

A MÁV-nak és az elektromos műveknek évente több 100 millió forintos kárt okoznak az elkövetők, akik újabban előszeretettel veszik célba a GSM-tornyokat is. Egy-egy alumiínium doboz kiürítve 10-12 ezer kilogrammot is nyomhat, a hivatalos kilónkénti ár pedig 200-300 Ft-ra tehető, melynek a tolvajok jó esetben csak a felét kapják meg.

A lapnak nyilatkozó teleptulajdonos elmondta, hogy feldolgozáskor a lopott holmit azonnal beolvasztják az illegális öntödékben, a hatóságnak így esélye sincs a forrást felderíteni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06