Kiket figyel az APEH kiemelten?

Pénzcentrum
2007. február 16. 12:00

Ez év január elsejétől új szervezeti egység jött létre az APEH-en belül. A Kiemelt Adózók Igazgatósága elnevezésű szervezet hatásköre országosan kiterjed majdnem minden adóra és ügycsoportra. De valójában kiket is ellenőriz ez az új szervezet?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Igazgatóság foglalkozik a törvényben meghatározott kiemeltnek minősülő adózók adóztatási feladatain túl, a központosított ellenőrzésekkel és a kizárólagos illetőségű adózók ügyeivel is.

A központosított ellenőrzésekkel az adóhatóság az országhatáron belüli és az országhatáron túlnyúló körbeszámlázásos ügyletek, értékesítési láncolatok, transzferár ügyek, színlelt szerződések koncentrált ellenőrzését fogja megvalósítani.

A külföldön bejegyzett vállalkozások, diplomáciai szervezetek külföldi magánszemélyek ügyeiben is a jövőben az új Igazgatóság fog eljárni.

Az indulást követően a Kiemelt Adózók Igazgatóságának létszáma 174 főről 500 főre növekedett. Az átszervezés hatására a fókuszba került adózók száma a korábbi 448-ról 631-re nőtt. Ezzel az együttes adóteljesítmény 3400 milliárd forintról 5400 milliárd forintra duzzadt (az országos adóteljesítmény 15000 milliárd).

Az Igazgatósága egy-egy munkatársa általában 30 cégnek látja el az ügyfélszolgálati feladatait. Az ellenőrzési kapacitás felhasználása döntően a legnagyobb adózói körben végzett utólagos átfogó ellenőrzésekre történik.

A központi ellenőrzési feladatok zömét a régióktól és a társhatóságoktól, valamint egyéb szervezetektől érkezett megkeresések, jelzések alapján végezi a hatóság. Ugyanilyen megkeresések érkezhetnek az Unió valamennyi tagállamából, ahol kapcsolódási pontok léteznek a magyar, illetve tagállambeli adóalanyok között.

az Igazgatóság ezeken túlmenően saját kiválasztása és kockázatelemzése alapján is végez ellenőrzéseket.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Gyors és hatékony

A 2005 augusztusában a feketegazdaság szereplőinek ellenőrzésére hozták létre a "RAPID" egységeket. Ezek száma, ettől az évtől,12 egységre növekedett, így az ország egész területét le tudja fedni a hivatal.

A csapatok összetétele három adóellenőr és egy pénzügyőr. Az egységek a megalakulásuk óta mintegy 3000 vizsgálatot végeztek. A vizsgálatok a színesfém-, hulladékgyűjtő kereskedőket, számítástechnikai termékeket, illatszereket árusító kereskedőket, ruházati és lábbeli kereskedőket és motorkerékpár kereskedelemmel foglalkozókat érintette. Kiemelt figyelmet kaptak a az üres adathordozókat értékesítőkön kívül a műsoros adathordozókat értékesítő vállalkozások, illetve kölcsönzők is.

Az adóellenőrök a lefolytatott vizsgálatok felében tártak fel hiányosságokat és szabálytalanságokat, és számtalan esetben tettek javaslatot további adóvizsgálatra, adószám felfüggesztésre.

Az ellenőrzések leginkább az értékesítési láncok vizsgálatára, az áruk eredetének és értékesítésének, megfelelő bizonylatolásának meglétére, a fiktív számlákat kiállítókra, a fiktív cégek kiszűrésére irányultak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07