4 °C Budapest

Kiket figyel az APEH kiemelten?

Pénzcentrum
2007. február 16. 12:00

Ez év január elsejétől új szervezeti egység jött létre az APEH-en belül. A Kiemelt Adózók Igazgatósága elnevezésű szervezet hatásköre országosan kiterjed majdnem minden adóra és ügycsoportra. De valójában kiket is ellenőriz ez az új szervezet?

Az Igazgatóság foglalkozik a törvényben meghatározott kiemeltnek minősülő adózók adóztatási feladatain túl, a központosított ellenőrzésekkel és a kizárólagos illetőségű adózók ügyeivel is.

A központosított ellenőrzésekkel az adóhatóság az országhatáron belüli és az országhatáron túlnyúló körbeszámlázásos ügyletek, értékesítési láncolatok, transzferár ügyek, színlelt szerződések koncentrált ellenőrzését fogja megvalósítani.

A külföldön bejegyzett vállalkozások, diplomáciai szervezetek külföldi magánszemélyek ügyeiben is a jövőben az új Igazgatóság fog eljárni.

Az indulást követően a Kiemelt Adózók Igazgatóságának létszáma 174 főről 500 főre növekedett. Az átszervezés hatására a fókuszba került adózók száma a korábbi 448-ról 631-re nőtt. Ezzel az együttes adóteljesítmény 3400 milliárd forintról 5400 milliárd forintra duzzadt (az országos adóteljesítmény 15000 milliárd).

Az Igazgatósága egy-egy munkatársa általában 30 cégnek látja el az ügyfélszolgálati feladatait. Az ellenőrzési kapacitás felhasználása döntően a legnagyobb adózói körben végzett utólagos átfogó ellenőrzésekre történik.

A központi ellenőrzési feladatok zömét a régióktól és a társhatóságoktól, valamint egyéb szervezetektől érkezett megkeresések, jelzések alapján végezi a hatóság. Ugyanilyen megkeresések érkezhetnek az Unió valamennyi tagállamából, ahol kapcsolódási pontok léteznek a magyar, illetve tagállambeli adóalanyok között.

az Igazgatóság ezeken túlmenően saját kiválasztása és kockázatelemzése alapján is végez ellenőrzéseket.

Gyors és hatékony

A 2005 augusztusában a feketegazdaság szereplőinek ellenőrzésére hozták létre a "RAPID" egységeket. Ezek száma, ettől az évtől,12 egységre növekedett, így az ország egész területét le tudja fedni a hivatal.

A csapatok összetétele három adóellenőr és egy pénzügyőr. Az egységek a megalakulásuk óta mintegy 3000 vizsgálatot végeztek. A vizsgálatok a színesfém-, hulladékgyűjtő kereskedőket, számítástechnikai termékeket, illatszereket árusító kereskedőket, ruházati és lábbeli kereskedőket és motorkerékpár kereskedelemmel foglalkozókat érintette. Kiemelt figyelmet kaptak a az üres adathordozókat értékesítőkön kívül a műsoros adathordozókat értékesítő vállalkozások, illetve kölcsönzők is.

Az adóellenőrök a lefolytatott vizsgálatok felében tártak fel hiányosságokat és szabálytalanságokat, és számtalan esetben tettek javaslatot további adóvizsgálatra, adószám felfüggesztésre.

Az ellenőrzések leginkább az értékesítési láncok vizsgálatára, az áruk eredetének és értékesítésének, megfelelő bizonylatolásának meglétére, a fiktív számlákat kiállítókra, a fiktív cégek kiszűrésére irányultak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?