13 °C Budapest

A vadászat elkezdődött: az APEH célpontjai

Pénzcentrum
2007. június 8. 09:30

Június elejétől a korábbiaknál is erőteljesebben lépnek akcióba az adóellenőrökkel és pénzügyőrrel felálló Rapid csoportok. A rendőrségi mobil egységekhez hasonlóan az APEH speciális egységei, az újjászervezett Rapid csoportok is folytatják működésüket. A minimum két adóellenőrből és egy fő hivatásos pénzügyőrből álló egységek az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságának koordinálásával végzik ellenőrzéseiket.

Az APEH nyolc régiójában a korábbiakhoz képest nagyobb számban felállított egységek részben önállóan, részben a társszervekkel együttműködve lépnek fel a fekete gazdaság visszaszorítására.

Mint ismeretes a gyorsreagálású egységeket még 2005. augusztusának elején hívták életre a feketegazdaság elleni fellépés céljából. A revizorok gépkocsival, mobiltelefonnal, laptoppal felszerelkezve, az irányító személlyel és egymással is folyamatos összeköttetésben járják az országot, és ellenőrzik - előre be nem jelentett módon - többi között az áruk beszerzéséhez és értékesítéséhez kapcsolódó adókötelezettségek betartását. Emellett leltároznak és vizsgálják a számla-, illetve nyugtaadást is. A Rapid csoportok az értékesítési láncban az áru útját is nyomon követik, illetve igyekeznek kiszűrni a fiktív számlákat, illetve a fantomvállalkozásokat is.

A Rapid csoport eddigi vizsgálatai a tevékenységek széles körét érintették: ellenőriztek többi között színesfém-, hulladékgyűjtő kereskedőket, számítástechnikai eszközöket, illatszereket - elsősorban piacokon, közterületeken - árusító kereskedőket, ruházati és cipőkereskedőket, de robogókat árusítókat is. Kiemelt figyelmet fordítottak az írható adathordozókat (CD, DVD, pendrive) értékesítőkön kívül a műsoros (zene, film) adathordozókat értékesítő vállalkozásokra, kölcsönzőkre.

A Rapid csoportok eddig mintegy három és félezer vizsgálatot végeztek, hiba, hiányosság feltárását követően közel százmillió forint mulasztási bírságot szabtak ki. A jelzésükre indított 250 adónem-ellenőrzések jelentős része állapított meg adóhiányt. Az eljárások a hatósági eljárás különböző szakaszaiban vannak, de összességében elmondható: mintegy 5 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg a Rapid csoportok által ellenőrzötteknél.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20