A vadászat elkezdődött: az APEH célpontjai

Pénzcentrum
2007. június 8. 09:30

Június elejétől a korábbiaknál is erőteljesebben lépnek akcióba az adóellenőrökkel és pénzügyőrrel felálló Rapid csoportok. A rendőrségi mobil egységekhez hasonlóan az APEH speciális egységei, az újjászervezett Rapid csoportok is folytatják működésüket. A minimum két adóellenőrből és egy fő hivatásos pénzügyőrből álló egységek az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságának koordinálásával végzik ellenőrzéseiket.

Az APEH nyolc régiójában a korábbiakhoz képest nagyobb számban felállított egységek részben önállóan, részben a társszervekkel együttműködve lépnek fel a fekete gazdaság visszaszorítására.

Mint ismeretes a gyorsreagálású egységeket még 2005. augusztusának elején hívták életre a feketegazdaság elleni fellépés céljából. A revizorok gépkocsival, mobiltelefonnal, laptoppal felszerelkezve, az irányító személlyel és egymással is folyamatos összeköttetésben járják az országot, és ellenőrzik - előre be nem jelentett módon - többi között az áruk beszerzéséhez és értékesítéséhez kapcsolódó adókötelezettségek betartását. Emellett leltároznak és vizsgálják a számla-, illetve nyugtaadást is. A Rapid csoportok az értékesítési láncban az áru útját is nyomon követik, illetve igyekeznek kiszűrni a fiktív számlákat, illetve a fantomvállalkozásokat is.

A Rapid csoport eddigi vizsgálatai a tevékenységek széles körét érintették: ellenőriztek többi között színesfém-, hulladékgyűjtő kereskedőket, számítástechnikai eszközöket, illatszereket - elsősorban piacokon, közterületeken - árusító kereskedőket, ruházati és cipőkereskedőket, de robogókat árusítókat is. Kiemelt figyelmet fordítottak az írható adathordozókat (CD, DVD, pendrive) értékesítőkön kívül a műsoros (zene, film) adathordozókat értékesítő vállalkozásokra, kölcsönzőkre.

A Rapid csoportok eddig mintegy három és félezer vizsgálatot végeztek, hiba, hiányosság feltárását követően közel százmillió forint mulasztási bírságot szabtak ki. A jelzésükre indított 250 adónem-ellenőrzések jelentős része állapított meg adóhiányt. Az eljárások a hatósági eljárás különböző szakaszaiban vannak, de összességében elmondható: mintegy 5 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg a Rapid csoportok által ellenőrzötteknél.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?