3 °C Budapest

Pórul járnak a vezetékes szolgáltatók?

Pénzcentrum
2007. november 29. 11:00

Bár a piac az elmúlt kilenc esztendőben a vonalas telefonok esetében is enyhe bővülést mutatott, a mobiltelefonok dinamikus térnyerése mindenképpen kedvezőtlen irányba befolyásolja a csak vonalat szolgáltatással rendelkező társaságok jövőképét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Manapság az unió területén már közel 20 százalékos azon háztartások arány, melyek egyáltalán nem rendelkeznek vonalak készülékkel telefonbeszélgetéseiket csakis mobilon keresztül folytatják. Ez a jelenség főként a közép-kelet európai országokban figyelhető meg, ahol a kizárólag mobiltelefonnal rendelkező háztartások arány nagyobb, mint az EU 15 országaiban.

A mobiltelefonok vonalas társaikkal szembeni térnyerése kifejezetten szembetűnő a balti államokban, Litvániában például a kizárólag mobilra szavazó háztartások aránya a tavalyi évben már megközelítette a 48 százalékát. Azaz majd minden második háztartás felesleges kiadásnak tartja a vonalas telefon fenntartását.

A csak mobillal rendelkező háztartások aránya a hazánkban is viszonylag magas, 30 százalékos, ezzel Magyarország ebben a tekintetben közép az erős középmezőnyben helyezkedik el.

Az EU 15 tagállamaiban a vonalas telefonnal rendelkező háztartások aránya eleve magasabb volt, mint a 2004-ben, illetve 2007-ben csatlakozott országokban. A közép-kelet európai országok esetében így a háztartások eleve választhattak a két típus között, nem a vonalat telefon kiegészítőjeként vásároltak mobilt.

A kizárólag mobillal rendelkező háztartások aránya azokban az országokban a legalacsonyabb, ahol 1995-ben kiemelkedően magas volt a vonalas telefonnal felszereltek aránya. Ez jellemzi Svédországot, Máltát, Hollandiát és Luxemburgot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?