5 °C Budapest

Pórul járnak a vezetékes szolgáltatók?

Pénzcentrum
2007. november 29. 11:00

Bár a piac az elmúlt kilenc esztendőben a vonalas telefonok esetében is enyhe bővülést mutatott, a mobiltelefonok dinamikus térnyerése mindenképpen kedvezőtlen irányba befolyásolja a csak vonalat szolgáltatással rendelkező társaságok jövőképét.

Manapság az unió területén már közel 20 százalékos azon háztartások arány, melyek egyáltalán nem rendelkeznek vonalak készülékkel telefonbeszélgetéseiket csakis mobilon keresztül folytatják. Ez a jelenség főként a közép-kelet európai országokban figyelhető meg, ahol a kizárólag mobiltelefonnal rendelkező háztartások arány nagyobb, mint az EU 15 országaiban.

A mobiltelefonok vonalas társaikkal szembeni térnyerése kifejezetten szembetűnő a balti államokban, Litvániában például a kizárólag mobilra szavazó háztartások aránya a tavalyi évben már megközelítette a 48 százalékát. Azaz majd minden második háztartás felesleges kiadásnak tartja a vonalas telefon fenntartását.

A csak mobillal rendelkező háztartások aránya a hazánkban is viszonylag magas, 30 százalékos, ezzel Magyarország ebben a tekintetben közép az erős középmezőnyben helyezkedik el.

Az EU 15 tagállamaiban a vonalas telefonnal rendelkező háztartások aránya eleve magasabb volt, mint a 2004-ben, illetve 2007-ben csatlakozott országokban. A közép-kelet európai országok esetében így a háztartások eleve választhattak a két típus között, nem a vonalat telefon kiegészítőjeként vásároltak mobilt.

A kizárólag mobillal rendelkező háztartások aránya azokban az országokban a legalacsonyabb, ahol 1995-ben kiemelkedően magas volt a vonalas telefonnal felszereltek aránya. Ez jellemzi Svédországot, Máltát, Hollandiát és Luxemburgot.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10