4 °C Budapest

A legrosszabb és a legjobb, amit a karácsonyfa alatt találhatsz

Pénzcentrum
2007. november 21. 13:00

Évek óta divat karácsonykor valamilyen elektronikus "kütyüt" ajándékozni szeretteinknek, barátainknak, ismerőseinknek. Az viszont már egyáltalán nem mindegy, hogy milyen készülékről van szó, hiszen az ár nem mindegy... Nézzük, melyek a legjobb, legrosszabb fogyasztói elektronikai termékek a BusinessWeek szerint!


Zune vagy iPod?
A BusinessWeek minden évben összeállítja a nyertes és vesztes elektronikai cégek listáját, különböző kategóriákban. Idén nem volt nehéz dolguk, a mezőny élesen kirajzolódott, a nyertesek nagyot nyertek, azonban a mérlegnek van másik oldala is, a vesztesek nagyot buktak.

Néhány területen persze nincs meglepetés az eredmény tekintetében, így a hordozható zenelejátszók területén sem. Az Apple egyértelmű győzelme immáron 2003 óta vitathatatlan, vesztesnek pedig tulajdonképpen minden olyan piaci szereplő tekinthető, aki szembeszállt, vagy megpróbálkozott az iPod riválisává válni.

Az egyik nagy bukást a Microsoft koncepciója jelentette. A Zune ugyanis a bevezetését övező agresszív reklámkampányok, s a kezdeti kedvező értékesítési adatok ellenére a bevezetésétől 2007 közepéig mindössze 1,2 millió egységet értékesített. Összehasonlításképpen, iPodból tizenhétszer ennyit értékesítettek, csupán a tavalyi év nyarán.


Slingbox
Az Apple dominanciája ellenére egy másik nyertest is kihirdethettek, mégpedig a SanDisket, amely az amerikai piacon szerezte meg a második helyet, kihasználva a költségelőnyt, amely abból fakad, hogy saját maga gyártja a lejátszókhoz szükséges flash-memóriát.

Az Apple elsöprő ereje azonban nem érvényesül minden piacon, amelyre csak belép. Így példának okáért a TV és a számítógépen tárolt multimédiás anyagok közötti szakadékot áthidalni kívánó termékek piacán csupán egy a sok közül. Ebben a kategóriában a nyertes a Sling Media lett, amely 380 millió dollárért vásárolta meg az EchoStar televíziós konszernt.


Blu-ray és HD DVD
A Sling a Slingbox gyártója, ez egy olyan készülék, amely a kiválasztott kábeltelevíziós adásokat egy merevlemezre menti, amelyet később a felhasználó akár utazás közben is megtekinthet laptopján, vagy mobiltelefonján.

A videójátékok piacán ádáz küzdelem folyt a három nagy név között, azonban a Sony és a Microsoft alulmaradt értékesítés tekintetében. Az iSuppli piackutató cég adatai szerint októberben több mint 15 millió Nintendo Wii konzolt értékesítettek, amely jóval magasabb a 10,4 millió Xbox-nál, illetve a 8,8 millió PS3-nál.

Az egyetlen szektor, ahol kizárólag veszteseket lehetett hirdetni, az az új generációs DVD-formátumok harca, ahol a gyártók nem vették észre az egymással való csatározásban, hogy a fogyasztókat nem nyerte meg egyik koncepció sem, hiszen a lejátszáshoz új eszközt kellene vásárolniuk, amihez úgy tűnik, nincs kedvük, vagy pénzük.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?