A legrosszabb és a legjobb, amit a karácsonyfa alatt találhatsz

Pénzcentrum
2007. november 21. 13:00

Évek óta divat karácsonykor valamilyen elektronikus "kütyüt" ajándékozni szeretteinknek, barátainknak, ismerőseinknek. Az viszont már egyáltalán nem mindegy, hogy milyen készülékről van szó, hiszen az ár nem mindegy... Nézzük, melyek a legjobb, legrosszabb fogyasztói elektronikai termékek a BusinessWeek szerint!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Zune vagy iPod?
A BusinessWeek minden évben összeállítja a nyertes és vesztes elektronikai cégek listáját, különböző kategóriákban. Idén nem volt nehéz dolguk, a mezőny élesen kirajzolódott, a nyertesek nagyot nyertek, azonban a mérlegnek van másik oldala is, a vesztesek nagyot buktak.

Néhány területen persze nincs meglepetés az eredmény tekintetében, így a hordozható zenelejátszók területén sem. Az Apple egyértelmű győzelme immáron 2003 óta vitathatatlan, vesztesnek pedig tulajdonképpen minden olyan piaci szereplő tekinthető, aki szembeszállt, vagy megpróbálkozott az iPod riválisává válni.

Az egyik nagy bukást a Microsoft koncepciója jelentette. A Zune ugyanis a bevezetését övező agresszív reklámkampányok, s a kezdeti kedvező értékesítési adatok ellenére a bevezetésétől 2007 közepéig mindössze 1,2 millió egységet értékesített. Összehasonlításképpen, iPodból tizenhétszer ennyit értékesítettek, csupán a tavalyi év nyarán.


Slingbox
Az Apple dominanciája ellenére egy másik nyertest is kihirdethettek, mégpedig a SanDisket, amely az amerikai piacon szerezte meg a második helyet, kihasználva a költségelőnyt, amely abból fakad, hogy saját maga gyártja a lejátszókhoz szükséges flash-memóriát.

Az Apple elsöprő ereje azonban nem érvényesül minden piacon, amelyre csak belép. Így példának okáért a TV és a számítógépen tárolt multimédiás anyagok közötti szakadékot áthidalni kívánó termékek piacán csupán egy a sok közül. Ebben a kategóriában a nyertes a Sling Media lett, amely 380 millió dollárért vásárolta meg az EchoStar televíziós konszernt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Blu-ray és HD DVD
A Sling a Slingbox gyártója, ez egy olyan készülék, amely a kiválasztott kábeltelevíziós adásokat egy merevlemezre menti, amelyet később a felhasználó akár utazás közben is megtekinthet laptopján, vagy mobiltelefonján.

A videójátékok piacán ádáz küzdelem folyt a három nagy név között, azonban a Sony és a Microsoft alulmaradt értékesítés tekintetében. Az iSuppli piackutató cég adatai szerint októberben több mint 15 millió Nintendo Wii konzolt értékesítettek, amely jóval magasabb a 10,4 millió Xbox-nál, illetve a 8,8 millió PS3-nál.

Az egyetlen szektor, ahol kizárólag veszteseket lehetett hirdetni, az az új generációs DVD-formátumok harca, ahol a gyártók nem vették észre az egymással való csatározásban, hogy a fogyasztókat nem nyerte meg egyik koncepció sem, hiszen a lejátszáshoz új eszközt kellene vásárolniuk, amihez úgy tűnik, nincs kedvük, vagy pénzük.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?