Elkerülik a külföldi turisták a fővárost?

Pénzcentrum
2007. november 8. 15:00

Jelentős belföldi forgalmat tapasztalhattak az utazási irodák és a kereskedelmi szálláshelyek az év első kilenc hónapjában. Bár a magyar turisták érdeklődése szeptemberben már némileg csökkent, az első háromnegyedév adatai összességében 2 százalékos növekedésről tanúskodnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kereskedelmi szálláshelyek forgalmának stagnálásáért is egyértelműen a belföldi kereslet növekedése felel, az 1,6 százalékos bővülés ugyanis ellensúlyozta a külföldiek által a fővárosban eltöltött vendégéjszakák számának 0,3 százalékos csökkenését.

A külföldi vendégek többségét mind Budapest, mind pedig Pest megye esetében az Európai Unióból érkező turisták adják. Míg a fővárosban az uniós állampolgárok mellett közel egyharmados súllyal szerepelnek a kontinensen kívülről érkezők, addig a környező településeken már csak 26 százalékos az arányuk.

Az Európán kívülről érkezők többsége amerikai, de a főváros esetében nagy hangsúlyt kapnak a Japánból, illetve Izraelből érkező látogatók. Utóbbiak érdekes módon kifejezetten a fővárosra koncentrálnak, a pest megyei települések iránt leginkább a kanadai turisták nyitottak. Az európai, de unión kívüli országok között Oroszország viszi a prímet, bár innen is csak közel annyian érkeznek hazánkba és töltenek el itt időt, mint az igencsak távoli Japánból.

A KSH által közölt adatok arról tanúskodnak, hogy az uniós állampolgárok közül leginkább a németek kedvelik hazánkat, ők töltik el itt ugyanis a legtöbb vendégéjszakát. A főváros esetében a németeket a britek, az olaszok, a spanyolok és a franciák követik, míg Pest megyében a britek helyét a románok, a többiekét pedig az írek és a románok vették át.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Pest megye esetében a forgalom az írek és a románok esetében bővült a legnagyobb mértékben, előbbiek esetében kifejezetten jellemző, hogy az írek kevesebb éjszakát töltenek Budapesten és egyre inkább a környező településekre koncentrálnak.

A fővárost körül ölelő települések kereskedelmi szálláshelyein összesen 226 ezer vendég fordult meg. Ez 4,4 százalékos bővülést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest, a forgalom növekedése a külföldi vendégek fokozott érdeklődésére vezethető vissza, a magyar turisták száma ugyanis ezen a területen stagnálást mutatott.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07