3 °C Budapest

Elkerülik a külföldi turisták a fővárost?

Pénzcentrum
2007. november 8. 15:00

Jelentős belföldi forgalmat tapasztalhattak az utazási irodák és a kereskedelmi szálláshelyek az év első kilenc hónapjában. Bár a magyar turisták érdeklődése szeptemberben már némileg csökkent, az első háromnegyedév adatai összességében 2 százalékos növekedésről tanúskodnak.

A kereskedelmi szálláshelyek forgalmának stagnálásáért is egyértelműen a belföldi kereslet növekedése felel, az 1,6 százalékos bővülés ugyanis ellensúlyozta a külföldiek által a fővárosban eltöltött vendégéjszakák számának 0,3 százalékos csökkenését.

A külföldi vendégek többségét mind Budapest, mind pedig Pest megye esetében az Európai Unióból érkező turisták adják. Míg a fővárosban az uniós állampolgárok mellett közel egyharmados súllyal szerepelnek a kontinensen kívülről érkezők, addig a környező településeken már csak 26 százalékos az arányuk.

Az Európán kívülről érkezők többsége amerikai, de a főváros esetében nagy hangsúlyt kapnak a Japánból, illetve Izraelből érkező látogatók. Utóbbiak érdekes módon kifejezetten a fővárosra koncentrálnak, a pest megyei települések iránt leginkább a kanadai turisták nyitottak. Az európai, de unión kívüli országok között Oroszország viszi a prímet, bár innen is csak közel annyian érkeznek hazánkba és töltenek el itt időt, mint az igencsak távoli Japánból.

A KSH által közölt adatok arról tanúskodnak, hogy az uniós állampolgárok közül leginkább a németek kedvelik hazánkat, ők töltik el itt ugyanis a legtöbb vendégéjszakát. A főváros esetében a németeket a britek, az olaszok, a spanyolok és a franciák követik, míg Pest megyében a britek helyét a románok, a többiekét pedig az írek és a románok vették át.

Pest megye esetében a forgalom az írek és a románok esetében bővült a legnagyobb mértékben, előbbiek esetében kifejezetten jellemző, hogy az írek kevesebb éjszakát töltenek Budapesten és egyre inkább a környező településekre koncentrálnak.

A fővárost körül ölelő települések kereskedelmi szálláshelyein összesen 226 ezer vendég fordult meg. Ez 4,4 százalékos bővülést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest, a forgalom növekedése a külföldi vendégek fokozott érdeklődésére vezethető vissza, a magyar turisták száma ugyanis ezen a területen stagnálást mutatott.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?