0 °C Budapest

Szerényen nőtt a belföldi turizmus

Pénzcentrum
2006. szeptember 21. 10:40

A hazai lakosság egyébként szerény belföldi turisztikai aktivitását 2006 első félévében mérsékelt növekedés jellemezte - közölte a KSH. Az összes költés és a szálláshelyi kiadások egyaránt növekedtek, amit a kereskedelmi szálláshelyek belföldi forgalmának emelkedése is jelzett. Egynapos kirándulásokon a háztartások 66%-a, hétvégi típusú (2-4 napos) utazásokon 29%-a, ennél hosszabb utazásokon

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hazai lakosság egyébként szerény belföldi turisztikai aktivitását 2006 első félévében mérsékelt növekedés jellemezte - közölte a KSH. Az összes költés és a szálláshelyi kiadások egyaránt növekedtek, amit a kereskedelmi szálláshelyek belföldi forgalmának emelkedése is jelzett.

Egynapos kirándulásokon a háztartások 66%-a, hétvégi típusú (2-4 napos) utazásokon 29%-a, ennél hosszabb utazásokon pedig 16%-a vett részt. Az utazási aktivitás ez utóbbi, öt- és többnapos utaknál, amelyek erőteljesebben kötődnek a turisztikai motivációhoz, gyakorlatilag nem változott az előző év azonos időszakához képest. A növekedés elsősorban az ennél rövidebb utakon való részvételből származik. Az öt- és többnapos utakon eltöltött idő (15.5 millió nap) mérsékelt, 2%-os növekedést mutat.

Az öt- és többnapos utazásokon a leggyakoribb motiváció a szórakozás, pihenés, sport (20%) volt. Közel ugyanennyi, több mint 3 millió napot töltöttek el a rokon-, barátlátogatásra utazók. A tanulási céllal eltöltött napok aránya 14%, ahol a résztvevők döntő többségükben olyan diákok, akik nem a lakóhelyükön tanulnak. Az ilyen típusú utak átlagos hossza 8 nap volt. Ez a mutató a különböző célú utak esetében nem mutat lényeges eltérést. Átlagosan a leghosszabb időre a gyógykezelésre, valamint a munkavállalásra utazók mentek (9-9 nap).

2006 I. félévében az öt és több napra utazók 40 milliárd forintot költöttek, ami folyó áron számítva 6%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás árindexe 2006 I. félévében 104% volt. A kiadások 46%-át fordították szálláshelyi és vendéglátó-szolgáltatások vásárlására, további 18%-át élelmiszer-vásárlásokra, 12%-át pedig üzemanyag-vásárlásra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?