1 °C Budapest

Megszorítások ide vagy oda: a belföldi kereslet hajtja a szállodaipart

Pénzcentrum
2007. október 5. 14:38

A Központi Statisztikai Hivatal a mai napon tette közzé a 2007. első kilenc hónapjára vonatkozó gyorstájékoztatóját a kereskedelmi szálláshelyek forgalmáról. Ebből meg tudhatjuk, hogy a szezonalitás kiszűrése után, vagyis az évszakok és az időjárás megváltozásából adódó hatásokat kiküszöbölése mellett, úgy tűnik, hogy a 2006. őszi zavargások emléke kezd feledésbe merülni, és vendégéjszakák száma ismét eléri a 2005 nyarán elért mértéket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A forgalom enyhe, 1 százalékos élénkülése azonban csak részben köszönhető a külföldiek visszatérésének, mert bár a külföldről érkező vendégek száma 1 százalékkal növekedett, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 2 százalékkal csökkent. Az unióból érkező vendégek esetében a csökkenés ennél is nagyobb, 3 százalékos. Az ide érkező külföldiek egyre nagyobb számban választják a kempingeket és a 3 csillagos szállodákat, ez arra utal, hogy egyre több diák választja hazánkat nyaralása célállomásaként.


A bővülés hátterében főként a belföldiek utazási kedvének élénkülése áll: a 2,8 millió belföldi vendég 7,3 millió éjszakát töltött házon kívül az elmúlt kilenc hónapban. Ez annyit jelent, hogy a belföldi vendégek száma 2, a vendégéjszakáké pedig 3 százalékkal bővült. A belföldi utazást választók egyre inkább magasabb osztályokba tartozó szállodákat választják célpontnak: így nőtt 31 százalékkal az ötcsillagos, 21 százalékkal pedig a négycsillagos szállodákban eltöltött éjszakák száma.


A Balaton melletti szálláshelyek kiemelkedő forgalomnövekedéséért is a belföldi forgalom élénkülése felelős: 9 százalékkal több vendéh 7 százalékkal több éjszakát töltött el a "magyar tenger" partján, mint 2006 azonos időszakában. Az idei év legnagyobb nyerteseinek a négycsillagos szállodák bizonyultak, főként a gyógy- és wellness szállodák. A megszorítások ellenére nem a külföldiek, hanem a magyar vendégek költöttek legtöbben szállodára a Balaton környékén, az árbevétel folyó áron az előző év azonos időszakához képest 11 százalékkal növekedett.

A kereskedelmi szálláshelyek teljes bevétele 2007 első kilenc hónapjában 161 milliárd forintra tehető. Ez 4 százalékos bevétel-növekedést jelent a szállásadó számára, miközben szállás-hely szolgáltatás területén 7 százalékos árnövekedés mért a KSH: A legkevésbé a főváros szálláshelyek örülhetnek az elmúlt időszaknak: Budapest ugyanis továbbra sem éri el az előző év azonos időszakában elért teljesítményét: sem a vendégforgalom, sem pedig a szállásdíjbevétel terén.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A szállodák átlagosan majdnem 49%-os szobakihasználtsággal működtek a megfigyelt időszakban, ami lényegében megegyezik a 2006 azonos időszaki foglaltsággal.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20