4 °C Budapest

Megszorítások ide vagy oda: a belföldi kereslet hajtja a szállodaipart

Pénzcentrum
2007. október 5. 14:38

A Központi Statisztikai Hivatal a mai napon tette közzé a 2007. első kilenc hónapjára vonatkozó gyorstájékoztatóját a kereskedelmi szálláshelyek forgalmáról. Ebből meg tudhatjuk, hogy a szezonalitás kiszűrése után, vagyis az évszakok és az időjárás megváltozásából adódó hatásokat kiküszöbölése mellett, úgy tűnik, hogy a 2006. őszi zavargások emléke kezd feledésbe merülni, és vendégéjszakák száma ismét eléri a 2005 nyarán elért mértéket.

A forgalom enyhe, 1 százalékos élénkülése azonban csak részben köszönhető a külföldiek visszatérésének, mert bár a külföldről érkező vendégek száma 1 százalékkal növekedett, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 2 százalékkal csökkent. Az unióból érkező vendégek esetében a csökkenés ennél is nagyobb, 3 százalékos. Az ide érkező külföldiek egyre nagyobb számban választják a kempingeket és a 3 csillagos szállodákat, ez arra utal, hogy egyre több diák választja hazánkat nyaralása célállomásaként.


A bővülés hátterében főként a belföldiek utazási kedvének élénkülése áll: a 2,8 millió belföldi vendég 7,3 millió éjszakát töltött házon kívül az elmúlt kilenc hónapban. Ez annyit jelent, hogy a belföldi vendégek száma 2, a vendégéjszakáké pedig 3 százalékkal bővült. A belföldi utazást választók egyre inkább magasabb osztályokba tartozó szállodákat választják célpontnak: így nőtt 31 százalékkal az ötcsillagos, 21 százalékkal pedig a négycsillagos szállodákban eltöltött éjszakák száma.


A Balaton melletti szálláshelyek kiemelkedő forgalomnövekedéséért is a belföldi forgalom élénkülése felelős: 9 százalékkal több vendéh 7 százalékkal több éjszakát töltött el a "magyar tenger" partján, mint 2006 azonos időszakában. Az idei év legnagyobb nyerteseinek a négycsillagos szállodák bizonyultak, főként a gyógy- és wellness szállodák. A megszorítások ellenére nem a külföldiek, hanem a magyar vendégek költöttek legtöbben szállodára a Balaton környékén, az árbevétel folyó áron az előző év azonos időszakához képest 11 százalékkal növekedett.

A kereskedelmi szálláshelyek teljes bevétele 2007 első kilenc hónapjában 161 milliárd forintra tehető. Ez 4 százalékos bevétel-növekedést jelent a szállásadó számára, miközben szállás-hely szolgáltatás területén 7 százalékos árnövekedés mért a KSH: A legkevésbé a főváros szálláshelyek örülhetnek az elmúlt időszaknak: Budapest ugyanis továbbra sem éri el az előző év azonos időszakában elért teljesítményét: sem a vendégforgalom, sem pedig a szállásdíjbevétel terén.


A szállodák átlagosan majdnem 49%-os szobakihasználtsággal működtek a megfigyelt időszakban, ami lényegében megegyezik a 2006 azonos időszaki foglaltsággal.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?