3 °C Budapest

Nagy csaták után egyezség született, jöhet a kisebb parlament

Pénzcentrum
2007. október 19. 16:00

Péntek reggelre virradóan sikerült megállapodnia az Európai Uniónak az úgynevezett Lisszaboni Szerződés végleges szövegéről, melyet a soros elnökséget ellátó Portugál fővárosban írnak alá december 13-án.

A sikert a portugál miniszterelnök jelentette be, Jose Socrates szerint a megegyezéssel sikerült elmozdulni a holtpontról. Szintén örömmel üdvözölte a dűlőre jutást az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso, szerinte a kompromisszum történelmi jelentőségű, amely lehetővé teszi az unió számára a cselekvést.

Nem csoda a nagy lelkesedés, hiszen a megállapodás egy hat éves, a belső reformra törekvő időszakot zár le, amely még 2002 februárjában vette kezdetét, ekkor kezdett hozzá ugyanis az Európai Konvent az unió alkotmányának megszövegezéséhez. Ez a törekvés azonban a 2005-ös francia és holland "nem" után kudarcba fulladt.

Az egyezkedés végső óráiban két fronton zajlott a harc, Lengyelország és Olaszország igyekezett magának kiharcolni nagyobb politikai hangsúlyt.

Varsó igényeinek megfelelően a szerződésben szerepelni fog az Ioannina-rendelkezésként ismert blokkoló kisebbség intézménye. Emellett a rendelkezést kizárólag az unió vezetőinek egyhangú szavazatával lehet módosítani.

Egy másik érdekes kérdéskört a 2009-es Európai Parlamenti választások utáni mandátumelosztások jelentettek. Olaszország azért lobbizott, hogy ugyanannyi képviselői helyet kapjon, mint amennyi Franciaországnak, valamint az Egyesült Királyságnak jár.

A friss megállapodás alapján Rómának eggyel több hely jut, cserébe a parlament elnöke nem minősül törvényhozónak, annak érdekében, hogy a 750 fős mandátumplafon megmaradjon. Végül, de nem utolsó sorban, Bulgáriának engedélyezik az "evro" elnevezés használatát a hivatalos iratok bolgár verzióiban - tudósít a EUobserver.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?