Nagy csaták után egyezség született, jöhet a kisebb parlament

Pénzcentrum
2007. október 19. 16:00

Péntek reggelre virradóan sikerült megállapodnia az Európai Uniónak az úgynevezett Lisszaboni Szerződés végleges szövegéről, melyet a soros elnökséget ellátó Portugál fővárosban írnak alá december 13-án.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A sikert a portugál miniszterelnök jelentette be, Jose Socrates szerint a megegyezéssel sikerült elmozdulni a holtpontról. Szintén örömmel üdvözölte a dűlőre jutást az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso, szerinte a kompromisszum történelmi jelentőségű, amely lehetővé teszi az unió számára a cselekvést.

Nem csoda a nagy lelkesedés, hiszen a megállapodás egy hat éves, a belső reformra törekvő időszakot zár le, amely még 2002 februárjában vette kezdetét, ekkor kezdett hozzá ugyanis az Európai Konvent az unió alkotmányának megszövegezéséhez. Ez a törekvés azonban a 2005-ös francia és holland "nem" után kudarcba fulladt.

Az egyezkedés végső óráiban két fronton zajlott a harc, Lengyelország és Olaszország igyekezett magának kiharcolni nagyobb politikai hangsúlyt.

Varsó igényeinek megfelelően a szerződésben szerepelni fog az Ioannina-rendelkezésként ismert blokkoló kisebbség intézménye. Emellett a rendelkezést kizárólag az unió vezetőinek egyhangú szavazatával lehet módosítani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy másik érdekes kérdéskört a 2009-es Európai Parlamenti választások utáni mandátumelosztások jelentettek. Olaszország azért lobbizott, hogy ugyanannyi képviselői helyet kapjon, mint amennyi Franciaországnak, valamint az Egyesült Királyságnak jár.

A friss megállapodás alapján Rómának eggyel több hely jut, cserébe a parlament elnöke nem minősül törvényhozónak, annak érdekében, hogy a 750 fős mandátumplafon megmaradjon. Végül, de nem utolsó sorban, Bulgáriának engedélyezik az "evro" elnevezés használatát a hivatalos iratok bolgár verzióiban - tudósít a EUobserver.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07