14 °C Budapest

Nagy csaták után egyezség született, jöhet a kisebb parlament

Pénzcentrum
2007. október 19. 16:00

Péntek reggelre virradóan sikerült megállapodnia az Európai Uniónak az úgynevezett Lisszaboni Szerződés végleges szövegéről, melyet a soros elnökséget ellátó Portugál fővárosban írnak alá december 13-án.

A sikert a portugál miniszterelnök jelentette be, Jose Socrates szerint a megegyezéssel sikerült elmozdulni a holtpontról. Szintén örömmel üdvözölte a dűlőre jutást az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso, szerinte a kompromisszum történelmi jelentőségű, amely lehetővé teszi az unió számára a cselekvést.

Nem csoda a nagy lelkesedés, hiszen a megállapodás egy hat éves, a belső reformra törekvő időszakot zár le, amely még 2002 februárjában vette kezdetét, ekkor kezdett hozzá ugyanis az Európai Konvent az unió alkotmányának megszövegezéséhez. Ez a törekvés azonban a 2005-ös francia és holland "nem" után kudarcba fulladt.

Az egyezkedés végső óráiban két fronton zajlott a harc, Lengyelország és Olaszország igyekezett magának kiharcolni nagyobb politikai hangsúlyt.

Varsó igényeinek megfelelően a szerződésben szerepelni fog az Ioannina-rendelkezésként ismert blokkoló kisebbség intézménye. Emellett a rendelkezést kizárólag az unió vezetőinek egyhangú szavazatával lehet módosítani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy másik érdekes kérdéskört a 2009-es Európai Parlamenti választások utáni mandátumelosztások jelentettek. Olaszország azért lobbizott, hogy ugyanannyi képviselői helyet kapjon, mint amennyi Franciaországnak, valamint az Egyesült Királyságnak jár.

A friss megállapodás alapján Rómának eggyel több hely jut, cserébe a parlament elnöke nem minősül törvényhozónak, annak érdekében, hogy a 750 fős mandátumplafon megmaradjon. Végül, de nem utolsó sorban, Bulgáriának engedélyezik az "evro" elnevezés használatát a hivatalos iratok bolgár verzióiban - tudósít a EUobserver.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem