Nyithatnak a határok

Pénzcentrum
2007. szeptember 5. 10:00

A soros elnökséget betöltő Portugália szerint a kelet-közép-európai EU-tagállamok mindegyikében sikeresen lezajlott a körözött és eltűnt személyek, vagy a lopott autók adatait tartalmazó központi SIS-adatbázishoz történő csatlakozás technikai előkészületei - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Lisszabon annak a reményének is hangot adott, hogy a tervezett menetrendnek megfelelően a 2004-ben csatlakozott 8 új tagállam szárazföldi és tengeri határain jövő év január elsejétől, a reptereken március végétől szűnhet meg a határellenőrzés a tagállamok között.

Még a nyári szünet előtt fény derült arra is, hogy az unió helyszíni vizsgálatai megfelelőnek tartják a tagállamok határellenőrzési gyakorlatát is. Még ebben a hónapban sor kerülhet a SIS-adatbázis működésének újabb ellenőrzésére, ezt követően hozhatják meg az unió szakminiszterei a végső döntést az övezet kiterjesztéséről.

A Határőrség Országos Parancsnoksága szerint hazánk felkészült a schengeni övezethez való csatlakozásra. A Schengen Alapból Magyarország 42 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott, melyből 30 milliárd forint jutott az integráció előtt álló határőrség és a rendőrség eszközparkjának felújítására.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?