Megenyhült az unió, mégsem vagyunk olyan rosszak

Pénzcentrum
2007. október 12. 08:30

Az új tagállamok képesek menedzselni a 2007 és 2013 között rendelkezésre álló, az eddigieknél lényegesen nagyobb uniós fejlesztési források felhasználását - adja hírül a Világgazdaság.

Legalábbis Danuta Hübner, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős tagja ennek a meggyőződésének adott hangot Brüsszelben, a kohéziós nyílt napok rendezvénysorozatát lezáró sajtóbeszélgetésen.

Becslések alapján a jelenlegi költségvetési időszakban a kohéziós politika addicionális hozzájárulása a GDP növekedéséhez 5-15 százalékos lehet az új tagállamok többségében. Litvániában, Csehországban, Szlovákiában 8, Bulgáriában, Lengyelországban és Romániában pedig 5,5 - 6 százalékos járulékos hatással számolnak a szakemberek.

Hübner emellett kiemelte, hogy a lisszaboni stratégia megvalósításának eszközévé vált a kohéziós politika. A 2000-2006-os időszak során a forrásfelhasználás tekintetében ugyan jobban állnak a régi tagállamok, azonban a strukturális alapoknál 2008 végéig, a kohéziós alapoknál pedig 2010 végéig még az új tagoknak is van lehetőségük a teljesítésre.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?