15 °C Budapest

Online közszolgáltatások: Magyarország az átlag alatt...

Pénzcentrum
2007. szeptember 28. 12:00

Mérési stratégia Újra elkészült az európai online közszolgáltatások mérésével foglalkozó tanulmány, idén már hetedik alkalommal. A két legfőbb szempont, ami szerint az országokat jellemezték az elérhető szolgáltatások részletessége, és azok online elérhetőségének szintje. A tanulmány összesen 20 szolgáltatást vizsgált meg 31 országban (27 EU tag, Izland, Norvégia, Svédország, és Törökország részvételével).

A mérési rendszer folyamatosan fejlődik, az egyre növekvő felhasználó központú szolgáltatásokra való igény miatt. 5 részletességi szintet is bevezettek, az egyik ilyen a személyre szabottság, vagyis hogy melyek azok az interneten is elérhető szolgáltatások, amelyek legjobban célozzák a felhasználók érdeklődésének kielégítését.

A tanulmány készítői bevezettek továbbá egy összetett mutatót a felhasználó központúság mérésére, ami négy almutatóból áll. Emellett pedig belefoglalták a vizsgálatba az adott nemzeti portál értékelését, mint egy megbízható megállót a közszolgáltatások eléréséhez.

A legfontosabb az, hogy minőség, és gyorsaság jellemezze az online közszolgáltatásokat, mivel ez egy alapvető alkotóeleme az európai versenyképességnek, és annak, hogy az országok megfeleljenek a lisszaboni céloknak. 2000-ben az Unió vezetői Lisszabonban elfogadtak egy tízéves programot, amely az Európai Unión belüli növekedést és a fenntartható fejlődést hivatott fellendíteni.

Folytatódó folyamatok

A honlapok részletessége az idén átlagosan 76 százalékos a mutató szerint, ami előrelépést jelent a 2006-os szinthez képest. Bár a skála nagyon széles, mivel közel 50 százalékpontos különbség van a legjobban és legrosszabbul teljesítő országok között.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


5 ország volt mindössze a 31-ből, akik 90 vagy a feletti százalékot értek el a vizsgálat során. Ausztria a tavalyi évhez hasonlóan megőrizte vezető szerepét, őt követte Málta, Szlovénia, Portugália, majd mindössze ötödikként Nagy-Britannia.

A szolgáltatások online elérhetőségének átlagos szintje is fejlődött az európai országokban a tavalyi adatokhoz képest, 2006-ban ez a mutató 50 százalékot mutatott, ami nem túl jó arány, viszont 2007-re elérte az 58 százalékot, ami jelentős fejlődésről tesz bizonyságot. Itt az eltérés az országok között már lényegesen nagyobb, közel 85 százalékpont, ugyanis a legjobban teljesítő országok, akik minden kritériumnak megfeleltek, 100 százalékot értek el ennél a mutatónál.


Kinek hasznosabb? Mi a helyzet itthon?

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?