16 °C Budapest

További drágulást akarnak a pékek

Pénzcentrum
2007. október 16. 08:15

Fogytán a pékek türelme. Bár a közelmúltban sikerült egyezségre jutniuk a nagy áruházláncok beszerzőivel, és drágábbak lettek termékeik, de szerintük nem olyan mértékben, hogy a sütés emelkedő költségeit kompenzálni tudták volna - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A pékek képviselője úgy látja: a gabonatermelők és a malmok is emeltek az áraikon, a kereskedők is hozzájutnak jövedelmükhöz, egyedül a pékek képtelenek növekvő költségeiket érvényesíteni. A kereskedők üzletpolitikai okokból nem hajlandók az indokolható szintig emelni az árakat. Sok helyütt az olcsó kenyér a vevőcsalogató.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kenyér alapvető élelmiszer, ezért természetes, hogy árát a kereskedők igyekeznek alacsonyan tartani. A hipermarketek egy részében éppen ezért működik sütöde.

Potsa Zsófia, a gabonaszövetség főtitkára szerint a malmok többsége az idén már nem tervez további lisztáremelést. A gabonaévre való, mintegy 900 ezer tonna búzaszükségletük 75-80 százalékát már megvásárolták. Az elkövetkező áremelés elsősorban azon múlik, hogy a tonnánkénti 60 ezer forint körüli árszintről mennyire emelkedik a búza ára. A molnárok nem tartanak attól, hogy a liszt drágulása a fogyasztás csökkenéséhez vezet. Potsa Zsófia szerint a malomipari cégek a lakossági fogyasztás szolid növekedésével számolnak, mert a cukrászati termékek drágulása miatt egyre többen készítenek otthon édességet.

A KSH szeptemberi inflációs jelentéséből kiderült, hogy míg a liszt fogyasztói ára egy év alatt 43,4 százalékkal, a kenyérféléké 18 százalékkal emelkedett. Ilonka Boldizsár szerint a mostani áremelkedést azonnal újabbnak kell követnie, mihelyt a liszt nagybani kilónkénti ára elmozdul a jelenlegi 82-88 forintról. A pékek - az ellenük folyó versenyhivatali eljárás ellenére - az áraikat letörő kereskedőkkel szemben olyan közös fellépésre készülnek, mint osztrák és lengyel társaik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A 18 százalékos kenyéráremelés nem fedezi kiadásaikat - ezt jelzi az is, hogy a múlt hónapban 12 pékség bezárt. Ám sehol nem maradtak kenyér nélkül, mert a sütőkapacitás még így is másfélszer nagyobb a szükségesnél.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?