16 °C Budapest

Nem vicc! - 40 éve zabáljuk a Big Mac-et...

Pénzcentrum
2007. augusztus 24. 13:01

A világon mindenfelé ünneplik a ma negyven éves Bic Mac hamburgert, amely a Coca-Cola és a Harley-Davidson mellett a hamisítatlan amerikai életérzést nyújtja a fogyasztók milliárdjainak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

1967. augusztus 24-én történt, hogy egy Jim Delligatti nevű McDonald's étterem vezető a Pennsylvaniai Uniontown-ban Big Mac néven három emeletes burgert kezdett árusítani. Egy évvel később már országszerte szerepelt a menük között és mind a mai napig megtalálható az étteremlánc kínálatában. Az idén 89 éves Delligatti és családja egy Big Mac múzeum megnyitásával teszi emlékezetessé ezt az évfordulót, amit a Pennsylvaniai North Huntingdonban találhatnak meg az érdeklődők.

A McDonald's Corp. a világ több mint 100 országában vezette be kínálatába ezt a burgert, de természetesen mindezek közül Amerikában fogy a legtöbb, nevezetesen 550 millió darab évente, ami másodpercenként 17 darabot jelent.

Az 540 kalóriát és 29 gramm zsírt tartalmazó étel egyik főszereplője volt a mindenki által ismert Super Size Me című lejáratófilmnek. A Big Mac olyannyira ismert világszerte, hogy használják vásárlóerő paritás mérésére, illetve annak kifejezésére is, hogy hol mennyit kell dolgozni a megvásárlásához.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?