13 °C Budapest

5000 négyzetméter a kultúrának

Pénzcentrum
2007. július 19. 16:47

Július 13.-án adták át az első díjat a 2010 -es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program részét képező Nagy Kiállítótér tervpályázatán. Az öt kulcsprojekt közül sorrendben ez volt a harmadik, melynek sikeresen lezajlott a tervpályázati kiírása. Egy budapesti tervezői iroda tervei alapján készül el az az 5000 négyzetméter alapterületű kiállítótér a belvárosban, amely méltó teret nyújt majd számos nemzetközi rangú, sok látogatót vonzó kiállítás befogadásához. Ahhoz, hogy 2010-re Pécsett minden elkészüljön, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 1 milliárd Forint összegű kormányzati támogatást nyújt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A nemzetközi zsűri Pécs városát a kormány javaslatára az Európa tanács 2010 Kulturális Fővárosává választotta, Essen és Isztambul mellett. A cím elnyeréséhez kidolgozott kulturális alapú városfejlesztési program öt olyan kulcsprojektet tartalmaz, amely megvalósításával, hogy a város méltó módon képes lesz a kulturális programsorozatot lebonyolítani. A fejlesztések helyszínei városrehabilitációs szempontokat figyelembe véve kerültek kiválasztásra. Ezek a Zsolnay Kulturális Negyed, a Pécsi Konferencia és Koncertközpont, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, a Nagy Kiállítótér, valamint a Közterek és parkok újjáélesztése.

A projektek közül a mostani tervpályázati nyertes, az egyik legnagyobb, a megvalósítandó álmok közül. A mintegy ötezer négyzetméterű kiállítótér a belvárosban, a Káptalan utcai szabadtéri színpad helyén, 3. 5 milliárd forintból épül fel. A tervek szerint három részből áll majd, ezek a föld alatt kapcsolódnak egymáshoz.
A Nagy Kiállítótér az EKF-program egyik kulcsprojektje. Célja, hogy Pécs alkalmassá váljon nagyszabású időszaki és vándorkiállítások befogadására, valamint a nemzetközi rangú Modern Magyar Képtár gyűjteménynek méltó, a műtárgyvédelmi követelményeknek és a látogatói igényeknek megfelelő elhelyezésére és bemutatására.

Pécs Európa Kulturális Fővárosa programjának megvalósítása jelentős gazdasági fellendülést eredményez kreativitásra, kulturális innovációra alapozva. E célt a kreatív iparban tevékenykedő kis és középvállalatok gazdasági környezetének fejlesztésével kívánja elérni.
A program alapvető eredménye lehet, hogy az ország kulturális élete decentralizálódik. A program megvalósításával Pécs olyan regionális központtá válhat, amelynek kapcsolathálózata átnyúlik az államhatárokon, meghatározó központtá válva a déli gazdasági - kulturális övezetnek.

Az Európa Kulturális Fővárosa Pécs 2010 című zászlóshajó projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként a Dél-Dunántúli Operatív Programban kerül megvalósításra.
Az ehhez szükséges összeg - 34.6 milliárd forint - 85%-át, kb. 29 milliárd Ft-ot az Európai Regionális Fejlesztési Alap fedez. Megvalósításhoz 5%-ban a magyar Kormány kb. 1.7 milliárd Ft-tal járul hozzá. Ebből elkészül valamennyi projektelem építési engedélyes terve, megvalósíthatósági tanulmánya, költség -haszon elemzése, környezeti hatástanulmánya, és az európai uniós pályázati dokumentáció. A fennmaradó 10%-ot, 3.5 milliárd Ft-ot pedig a pályázó Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Baranya Megyei Önkormányzat biztosítja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?