Jobban fogunk élni egy év múlva?

Pénzcentrum
2007. június 29. 10:43

A lakosság úgy tűnik visszanyerte a jövőbe vetett bizalmát, s ellentétben a vállalkozásokkal az inflációs várakozásaink is igen kedvezőek - derül ki az Ecostat legfrissebb, 2007. második negyedévére vonatkozó adataiból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A megkérdezett háztartások saját bevallása szerint havi átlagos jövedelme 2007. második negyedévében 164 572 forintot tett ki. Az egyes jövedelmi csoportok (ötödök) közötti különbségek még mindig nagyok, de az elmúlt egy év során csökkentek.

A háztartások a pénzügyi jövőjüket illetően általában pozitívan vélekednek, a tavaly májusi zuhanás után kezd visszatérni az optimizmus. Jelentős mértékben, 16 százalékponttal csökkent azoknak az aránya, akik attól tartanak, hogy helyzetük rosszabb lesz egy év múlva mint most. 27 százalék számít arra, hogy az változatlan marad, míg 18 százalék a javulásban bízik.

A gazdasági változások tekintetében már nagyobb a pesszimizmus, a megkérdezettek kétharmada szerint romlott a gazdasági helyzet az elmúlt egy év során. A jövőt illetően derűlátóbbak a háztartások. A résztvevők egyötöde optimista, s 43 százalék visszaesésre számít.

A munkanélküliséggel kapcsolatos félelmek annak ellenére, hogy csökkenést mutatnak, még mindig igen erősek. A válaszolók 58 százaléka számít romlásra, míg csökkenő munkanélküliséget csupán 15 százalék prognosztizál.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A megkérdezettek fele vállalkozott az elmúlt 12 havi infláció becslésére, átlagosan 10,8 százalékot tippeltek. A lakosság hattizede számít arra, hogy magasabb lesz az infláció, mint az elmúlt időszakban, alacsonyabb áremelkedésre 14 százalék gondol.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07