3 °C Budapest

Jobban fogunk élni egy év múlva?

Pénzcentrum
2007. június 29. 10:43

A lakosság úgy tűnik visszanyerte a jövőbe vetett bizalmát, s ellentétben a vállalkozásokkal az inflációs várakozásaink is igen kedvezőek - derül ki az Ecostat legfrissebb, 2007. második negyedévére vonatkozó adataiból.


A megkérdezett háztartások saját bevallása szerint havi átlagos jövedelme 2007. második negyedévében 164 572 forintot tett ki. Az egyes jövedelmi csoportok (ötödök) közötti különbségek még mindig nagyok, de az elmúlt egy év során csökkentek.

A háztartások a pénzügyi jövőjüket illetően általában pozitívan vélekednek, a tavaly májusi zuhanás után kezd visszatérni az optimizmus. Jelentős mértékben, 16 százalékponttal csökkent azoknak az aránya, akik attól tartanak, hogy helyzetük rosszabb lesz egy év múlva mint most. 27 százalék számít arra, hogy az változatlan marad, míg 18 százalék a javulásban bízik.

A gazdasági változások tekintetében már nagyobb a pesszimizmus, a megkérdezettek kétharmada szerint romlott a gazdasági helyzet az elmúlt egy év során. A jövőt illetően derűlátóbbak a háztartások. A résztvevők egyötöde optimista, s 43 százalék visszaesésre számít.

A munkanélküliséggel kapcsolatos félelmek annak ellenére, hogy csökkenést mutatnak, még mindig igen erősek. A válaszolók 58 százaléka számít romlásra, míg csökkenő munkanélküliséget csupán 15 százalék prognosztizál.

A megkérdezettek fele vállalkozott az elmúlt 12 havi infláció becslésére, átlagosan 10,8 százalékot tippeltek. A lakosság hattizede számít arra, hogy magasabb lesz az infláció, mint az elmúlt időszakban, alacsonyabb áremelkedésre 14 százalék gondol.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?