17 °C Budapest

Ha bukik a számlagyáros, vele bukik mindenki...

Pénzcentrum
2007. június 28. 08:30

A legnagyobb kárt okozó kilenc áfaügyben 35-40 milliárdos bevételtől esett el a költségvetés. Éppen ezért még az idén 50-100 fővel növelné a vámnyomozók létszámát a VPOP - írja a Népszabadság.

A vámőrség tavaly lett a pénzügyi bűncselekmények első számú nyomozó hatósága. A VPOP vezetője úgy véli, nagyban hozzájárult a milliárdos számlagyárak és csempészszervezetek felszámolása a gazdaság "fehéredéséhez". Láthatóan nőttek a költségvetés áfabevételei. A következő hetekben a VPOP az APEH-hel közösen górcső alá veszi a leleplezett számlagyárak vásárlóit. Sok vállalkozás, miután hírét vette, hogy lelepleződött az a számlagyár, amelytől számlát vásárolt, önrevíziót hajtott végre, és utólag befizette az államot megillető adókülönbözetet. A vámőrség és az APEH most arra kíváncsi, mennyi adó folyt be az önrevíziók révén.

A vámőrség bűnügyi szolgálatának megerősítésével, a pénzügyi nyomozások tapasztalatainak beépítése a vámőrség és az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatában már rövidtávon további milliárdokat hozhat a költségvetésnek.

A VPOP egyébként folyamatosan kutatja és elemzi a pénzügyi visszaéléseket lehetővé tévő, megkönnyítő, a bűncselekmények felderítését akadályozó körülményeket, joghézagokat, és javaslatokat dolgoz ki azok megszüntetésére, módosítására. Így a közelmúltban terjesztett be egy, a gazdaság kifehérítését segítő javaslatcsomagot a Pénzügyminisztériumnak.

EZT OLVASTAD MÁR?