15 °C Budapest

Engedély nélkül is szállít a MÁV? - nincs lehetetlen

Pénzcentrum
2007. június 28. 09:30

Engedéllyel vagy engedély nélkül, de mindenképpen megkezdi tevékenységét július elsejével a MÁV Start Zrt., a MÁV személyszállítási ágazatáért felelős cég, így az utasoknak nem kell attól tartaniuk, hogy vasárnaptól nem közlekednek a vonatok.

A személyszállításra vonatkozó engedélyt a Magyar Vasúti Hivataltól kellene megkapnia a MÁV Startnak, az MVH azonban nemrégiben még azon az állásponton volt, hogy az engedély kiadása kétséges, mert a cég hírneve, pénzügyi helyzete, szakmai háttere kifogásolható és nem tud megfelelni az okozott kárért való helytállási képesség követelményének sem.

Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter ennek ellenére pozitívan nyilatkozott a MÁV és MÁV Start Zrt. vezetőivel tartott munkamegbeszélés után, mivel véleménye szerint minden feltétel összeállt a kezdéshez, és reményei szerint a szükséges engedélyt is időben meg fogja kapni a társaság.

Az engedélyek hiánya helyett inkább a szolgáltatás utas- és ügyfélbarát módon való átalakítását hangsúlyozta, melynek érdekében várhatóan rövid időn belül megszületik majd egy utascharta, amelyben rögzítésre kerül többek között az utas panaszok intézési ideje is, ez 30 napról 15 napra módosul.

Emellett örülhetnek az Intercity járatok kedvelői, mert a visszafizetési garancia már 15 perces késés esetén is jár majd, hasonló szolgáltatásra a személy-és gyorsvonatok esetében nem lehet számítani, ehhez ugyanis jelentős fejlesztésekre lenne szükség. A következő hét évben várhatóan ezekre is sor kerül, Kóka János elmondta, uniós forrásokból és a vasúttársaság saját forrásaiból közel 1000 milliárd forintot fognak fejlesztésre fordítani.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A MÁV Start mellett a BKV is engedélyeztetési problémákkal küzd, július elsejétől ugyanis a tömegközlekedésért felelős társaságnak sincsenek meg a megfelelő engedélyei, amelyekért a BKV csak a jövő héten nyújtja be a kérelmet.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?