5 °C Budapest

A legdrágább és legolcsóbb megyék rangsora

Pénzcentrum
2007. június 27. 08:02

A GfK Csoport hagyományosan kétévente készülő vásárlóerő-index felmérésének időközi adatai a "jól teljesítő" megyékben stagnálást, vagy némi visszaesést mutatnak. A sor végén továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye áll.

A GfK Csoport újra felmérte Magyarország megyéinek vásárlóerejét. Bár az adatokban évről-évre nemigen jelenik meg értelmezhető különbség, a hagyományosan kétévente készülő felmérés időközi adatai alapján az egyes megyékben változások mutatkoznak.

Érdekes tapasztalat, hogy a budapesti vásárlóerő-index több, mint fél százalékponttal csökkent 2006-ban publikált adatokhoz képest. Ez a változás legfőképpen azért figyelemreméltó, mert a fővárosban 2000-től kezdődően folyamatos, viszonylag nagymértékű - kétéves átlagban 5 százalékpont körüli - emelkedés volt megfigyelhető.

A nyugati végeken elterülő Győr-Moson-Sopron megye - mondhatni hagyományosan - emelkedő vásárlóerőt tud felmutatni, bár a növekedés mértéke az újabb adatok szerint nem túlzottan számottevő - mindössze 0,7 százalékpontot tett ki.

A vásárlóerő jelentősnek mondható - közel 2 százalékpontos - csökkenése volt tapasztalható Vas megyében, és közel 1 százalékpontnyi visszaesés Fejér megyében.

Pest megye vásárlóerő-indexe a Délnyugat-Magyarországon elhelyezkedő Zala megyéhez hasonlóan tovább növekedett.

A "toplista" élén lévő megyék változatlanok.

A "sereghajtó" továbbra is az északkeleti Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol azonban a korábbi csökkenő trenddel szemben némi - 0,55 százalékpontos - növekedést figyeltek meg a kutatók. Közel egy százalékponttal tovább csökkent ellenben az utolsó előtti helyezett Borsod-Abaúj-Zemplén megye vásárlóerő-indexe. Békés megyében stagnált, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig kicsit emelkedett a vásárlóerő az elmúlt években megfigyelhető fokozatos csökkenés után.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10