3 °C Budapest

A legdrágább és legolcsóbb megyék rangsora

Pénzcentrum
2007. június 27. 08:02

A GfK Csoport hagyományosan kétévente készülő vásárlóerő-index felmérésének időközi adatai a "jól teljesítő" megyékben stagnálást, vagy némi visszaesést mutatnak. A sor végén továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye áll.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A GfK Csoport újra felmérte Magyarország megyéinek vásárlóerejét. Bár az adatokban évről-évre nemigen jelenik meg értelmezhető különbség, a hagyományosan kétévente készülő felmérés időközi adatai alapján az egyes megyékben változások mutatkoznak.

Érdekes tapasztalat, hogy a budapesti vásárlóerő-index több, mint fél százalékponttal csökkent 2006-ban publikált adatokhoz képest. Ez a változás legfőképpen azért figyelemreméltó, mert a fővárosban 2000-től kezdődően folyamatos, viszonylag nagymértékű - kétéves átlagban 5 százalékpont körüli - emelkedés volt megfigyelhető.

A nyugati végeken elterülő Győr-Moson-Sopron megye - mondhatni hagyományosan - emelkedő vásárlóerőt tud felmutatni, bár a növekedés mértéke az újabb adatok szerint nem túlzottan számottevő - mindössze 0,7 százalékpontot tett ki.

A vásárlóerő jelentősnek mondható - közel 2 százalékpontos - csökkenése volt tapasztalható Vas megyében, és közel 1 százalékpontnyi visszaesés Fejér megyében.

Pest megye vásárlóerő-indexe a Délnyugat-Magyarországon elhelyezkedő Zala megyéhez hasonlóan tovább növekedett.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A "toplista" élén lévő megyék változatlanok.

A "sereghajtó" továbbra is az északkeleti Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol azonban a korábbi csökkenő trenddel szemben némi - 0,55 százalékpontos - növekedést figyeltek meg a kutatók. Közel egy százalékponttal tovább csökkent ellenben az utolsó előtti helyezett Borsod-Abaúj-Zemplén megye vásárlóerő-indexe. Békés megyében stagnált, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig kicsit emelkedett a vásárlóerő az elmúlt években megfigyelhető fokozatos csökkenés után.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?