4 °C Budapest

Milliárdokat fizethetünk vissza az EU-nak - Ismét gond van az ÁFA körül

Pénzcentrum
2007. június 20. 10:30

Felfüggesztették az Új Magyarország vidékfejlesztési program brüsszeli elbírálási folyamatát, miután az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési főigazgatósága jó néhány problémát említett a dokumentummal kapcsolatban - írja a Magyar Hírlap.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) tegnap hozta nyilvánosságra azt a levelet, amelyet José Manuel Sousa Uva, a terület uniós igazgatója írt a magyar agrártárcának.

A levélben a Magosz szerint több mint kétszáz kérdésre kérnek választ az unió szakértői. Egyebek között hiányosnak tartják azt a helyzetelemzést, ami a lehívható támogatások tervezett felhasználását indokolja. Az igazgatóság nem látja pontosan, hogy a beruházások miként járulnak hozzá a munkahelyteremtéshez, az elmaradottabb térségek felzárkóztatásához, vagy éppen a környezetvédelemhez.

A Magosz szerint az elbírálási folyamat felfüggesztésével kérdésessé vált az 1400 milliárd forintos vidékfejlesztési program sorsa. A szervezet egy másik kérdésben is választ vár a kormánytól. Megeshet ugyanis, hogy a 2004-2005-ben kifizetett agrártámogatásokból tíz-húsz milliárd forintot vissza kell fizetni az unió kasszájába. Magyarország az uniós csatlakozás után ugyanis nem harmonizálta az áfatörvényt, így emiatt az agrár- és vidékfejlesztési operatív program keretében igénybe vett támogatások áfáját a kedvezményezettek nem tudták visszaigényelni. A kormány azonban a támogatások bruttó összegét hívta le az uniótól.

Ezzel szemben a Kormányszóvivői Iroda szerint nem ütközött az Európai Unió irányelvébe a magyar áfaszabályozás. Ha a visszahívás mégis megtörténne, akkor a kiadásokat a költségvetés állná, és nem a pályázatok nyertesei.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem