10 °C Budapest

Ömlik ránk az import csoki - Csehországból jön a Boci

Pénzcentrum
2007. június 19. 11:00

Az édesipari termékek esetében tapasztalható a legmagasabb importarány, állítja a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke, Halbritter Mátyás, aki szerint a vásárlók gyakorta egyáltalán nincsenek tisztában vele, hogy az általuk magyar terméknek hitt árut külföldről hozzák be - írja a Magyar Nemzet.

Persze nem a vásárlókban van a hiba, hiszen ezen termékek hagyományos, magyar édességek, melyek gyártását a magyar édesipari létesítményeket megvásárló multinacionális vállalatok gazdaságossági okokra hivatkozva külföldre vitték. A termékek azonban külsőleg alig változtak és a gyártók sem hangsúlyozzák túlzottan a termék külföldi mivoltát, így a kevésbé szemfüles vásárló figyelmét elkerülheti a termék hátoldalán megtalálható származási jel.

A hagyományos, nagy édesipari gyárak a 90-es évek során kerültek privatizálásra, azonban mára a hajdani Duna Csokoládégyár, a Szerencsi Csokoládégyár, a Csemege Csokoládégyár és a Budapest Csokoládégyár közül csak utóbbi üzemel Stollwerck Budapest Kft. néven, ahol a Tibi csokoládé gyártása folyik.

A szerencsi Boci termékeket Csehországban, Bulgáriában és Romániában gyártják, a Győri keksz gyártása Székesfehérvárra került át, a Kismackót és a Delissimát pedig Lengyelországban állítják elő. A hajdani Csemege Csokoládégyár utódüzeme, a Kraft Foods Hungária 2004-ben zárta be kapuit, így a Sport szelet és a Piros Mogyorós gyártása átkerült Pozsonyba.

Ez az egyik oka annak, hogy a hazai üzletek polcain minden negyedik édesség külföldről származik, főként a közép-kelet európai régió országaiból, tehát a Csehországból, Lengyelországból és a szomszédos Szlovákiából. A másik okot az áruházláncok saját márkás termékei szolgáltatják, melyeket egyre gyakrabban külföldről szereznek be a kereskedők.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?