11 °C Budapest

Megdőlt a sebességi rekord - 10 giga egy pillanat alatt

Pénzcentrum
2007. április 26. 15:00

A Tokiói Egyetem egyik kutatócsoportja megdöntötte az internetes sebességi rekordot elérve az Internet 2-es rendszer sebességi korlátját, jelentették be egy Egyesült Államokbeli konferencián tegnap.

Az Internet 2 rendszert egy 200 egyetemből álló konzorcium hozta létre és működteti kísérleti jelleggel világszerte. A tokiói csoport először a 2006 december 30-án lépte érte el a 7,67 gigabyte per másodperces sebességet 20 mérföldes távolságban, csupán a standard eszközöket és kommunikációs protokollt alkalmazva.

Az újonnan felállított rekord megdöntésére irányított kísérlet azonban a tavalyi év utolsó napján ismét eredményesen végződött: a kutatók elérték az Internet 2 végsebességének tartott 10 Gbps körüli sebességet, pontosan 9,8 gigabyte per szekundumot.

A kutatók szerint ennél nagyobb sebesség elérésével már nem érdemes próbálkorni az Internet 2-n belül, mert annak pótlólagos költségei már túlságosan nagyon lennének. Ehelyett a kutatócsoportok tervezik az Internet 3 létrehozását, mely a jelenlegi végsebesség 10 szeresét tudná produkálni.

Ez azt jelentené, hogy míg a jelenlegi lakossági internet szolgáltatásokat használva 12 24 órába telik a Mártix bővített változatának letöltése, addig ez az Internet 2-vel 30 másodpercbe, az Internet 3-al pedig már csak 5 másodpercbe kerülne.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm