Megdőlt a sebességi rekord - 10 giga egy pillanat alatt

Pénzcentrum
2007. április 26. 15:00

A Tokiói Egyetem egyik kutatócsoportja megdöntötte az internetes sebességi rekordot elérve az Internet 2-es rendszer sebességi korlátját, jelentették be egy Egyesült Államokbeli konferencián tegnap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Internet 2 rendszert egy 200 egyetemből álló konzorcium hozta létre és működteti kísérleti jelleggel világszerte. A tokiói csoport először a 2006 december 30-án lépte érte el a 7,67 gigabyte per másodperces sebességet 20 mérföldes távolságban, csupán a standard eszközöket és kommunikációs protokollt alkalmazva.

Az újonnan felállított rekord megdöntésére irányított kísérlet azonban a tavalyi év utolsó napján ismét eredményesen végződött: a kutatók elérték az Internet 2 végsebességének tartott 10 Gbps körüli sebességet, pontosan 9,8 gigabyte per szekundumot.

A kutatók szerint ennél nagyobb sebesség elérésével már nem érdemes próbálkorni az Internet 2-n belül, mert annak pótlólagos költségei már túlságosan nagyon lennének. Ehelyett a kutatócsoportok tervezik az Internet 3 létrehozását, mely a jelenlegi végsebesség 10 szeresét tudná produkálni.

Ez azt jelentené, hogy míg a jelenlegi lakossági internet szolgáltatásokat használva 12 24 órába telik a Mártix bővített változatának letöltése, addig ez az Internet 2-vel 30 másodpercbe, az Internet 3-al pedig már csak 5 másodpercbe kerülne.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20