0 °C Budapest

Olcsóbb lesz a bankolás? Végre rábólintottak!

Pénzcentrum
2007. április 25. 10:00

Elfogadta tegnap az Európai Parlament plenáris ülése a határon átnyúló készpénzkímélő fizetési módok egyszerűsítését és olcsóbbá tételét célzó uniós irányelvtervezetet. Mint ismeretes, a szóban forgó tranzakciók jelenleg a tagállamok pénzforgalmi rendszeréhez kötötten zajlanak, mely lassabbá és drágábbá teszi a határon átnyúló tranzakciókat az egy tagállamon belüli átutalásokhoz képest - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A bankoknak és a klíringintézeteknek 2008-tól 2010-ig fokozatosan kellene felkészülniük a Single European Payments Area (SEPA) kialakítására. A tervek szerint az irányelv 2009 végén lép hatályba, ez első fizetési eszközök azonban már 2008 elejétől megjelenhetnek.

A SEPA értelmében a határon átnyúló és az egy adott tagállamon belüli tranzakciók ugyanolyan módon és azonos idő alatt valósulhatnak meg, mivel a belföldi és a tagállamok közti átutalásokat egy közös európai rendszeren keresztül bonyolítják majd le.

Brüsszel várakozásai szerint az EU gazdasága éves szinten 50-100 milliárd eurónyi megtakarítást érhet el a költségcsökkentéssel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06