3 °C Budapest

A kereskedők több információt szeretnének a SEPA-ról

Pénzcentrum
2007. március 29. 13:43

Jóllehet tízből nyolc (80%) európai betéti kártyabirtokos szeretne élni a lehetőséggel, hogy az Egységes Európai Fizetési Övezeten belül (SEPA) azonos feltételekkel használja kártyáját, sok kereskedő még nincs tisztában az előnyökkel, melyeket a SEPA kártyás vásárlást érintő változásai hozhatnak számára - állítja a MasterCard megbízásából készült kutatás.

A felmérést a kártyatársaság felkérésére a KRC Kutató Intézet 180 nagy-, közepes- és kisvállalat valamint 3000 betéti kártyabirtokos megkérdezésével készítette Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában, Lengyelországban és Nagy-Britanniában.

A kutatási eredmények tanulsága, hogy az alapos tájékoztatás érdekében még sok a teendő, hiszen jelenleg a kereskedők csupán 16 %-a hallott a SEPA kártyás vásárlást érintő változásairól. 2008. január 1-től a SEPA országokban biztosítani kell a betéti kártyabirtokosok számára, hogy kártyájukat tartózkodási helyüktől függetlenül azonos feltételekkel, jogokkal és kötelezettségekkel használják.

"Arra számítunk, hogy a SEPA a fizetési folyamatok harmonizálásához vezet, szorosabb versenyt és nagyobb szolgáltatói választékot eredményez." (Holland kereskedelmi lánc képviselője)

Miután tájékoztatást kaptak a SEPA előnyeiről a megkérdezett európai kereskedők több mint fele (52%) osztotta azt a véleményt, hogy a változások pozitív hatással lesznek az üzletmenetre. Míg háromból egy válaszadó (37%) vélte úgy, hogy a SEPA-nak nem lesz kézzel fogható hatása, csupán a kereskedők kis része (4%) fejezte ki aggodalmát az esetleges negatív következmények miatt.

Javier Perez, a MasterCard Europe elnöke elmondta:
"Kutatásunk kimutatta, hogy a fogyasztók szeretnék betéti kártyáikat ugyanolyan feltételekkel használni a SEPA országok területén, ahogy azt otthon teszik. Erre a SEPA kevesebb, mint egy éven belül megteremti a lehetőséget. A változások életbe lépése előtt azonban a kereskedőket tájékoztatni kell a SEPA lehetséges üzleti előnyeiről. Kutatásunk szerint a kereskedők nagy része leginkább a bankoktól várja az információt, így a lehető legnagyobb támogatást adjuk ahhoz, hogy a pénzintézetek alapos tájékoztatással szolgáljanak a kereskedők, a fogyasztók és a fizetési üzletág számára."

A SEPA előnyei

A megkérdezett kereskedők elsősorban a SEPA költségeket érintő változásait tartják előnyösnek. A legtöbben (48%) a tranzakciós díjak csökkenését várják a változásoktól, de a beszállítói lehetőségek bővülését (43%) és csökkenő terminál költségeket (42%) is sokan említették, mint lehetséges előnyt.

A kereskedők közel fele (47%) hiszi, hogy a SEPA okozta változások miatt több európai fogyasztó választja majd a betéti kártyával történő fizetést, ami többlet bevételt hozhat számára. Ezt az álláspontot a lengyel (67%) és a holland (63%) kereskedők képviselik a leginkább.

A készpénz költsége - Átláthatóság és a fizetési kártyák

"A betéti kártya használata mellett vagyunk, hiszen ez a fizetés egyik legkorszerűbb formája. A készpénz egyre költségesebbé válik, a szállítással és kezeléssel kapcsolatos díjak miatt. [Francia kereskedelmi lánc képviselője]"

A MasterCard kutatása azt is kimutatta, hogy a kereskedők értékelik a betéti kártyák üzleti előnyeit. A válaszadók nagy többsége (82%) vallja, hogy a fizetési kezesség, a lopás veszélyének csökkenése (81%) valamint a hamis pénzből eredő károk megszűnése (78%) egyaránt kulcsfontosságú számukra, amikor a kártyás fizetés előnyeit veszik számba. Sok kereskedő azonban jelenleg túl drágának tartja a betéti kártyaelfogadást. A válaszadók 17%-a spontán említette, hogy reményei szerint a kereskedői díjak is csökkenek majd a küszöbön álló változások során.

Azok a kereskedők (49%), akik előnyben részesítik a készpénzt, mint a betéti kártyát (29%) általában nincsenek tisztában az átláthatóság hiányából, valamint a készpénz kezeléséből eredő rejtett kockázatokkal (kezelés, szállítás, hamisítás, elvesztés, megsemmisülés, lopás, számla díjak stb.).

Csupán a válaszadók kis része - általában a legnagyobb láncok képviselői - látják teljes mértékben, mennyibe is kerül a készpénz az adott kereskedelmi vállalat számára és azt, hogy a betéti kártyás fizetési tranzakciók jóval átláthatóbbak, hiszen az elfogadó bank rendszeres kivonatokban listázza a kifizetéseket - mutatta ki a tanulmány.

A kereskedők körében magas az igény a SEPA környezet iránt

Jóllehet a kereskedők jelenleg is biztonságosabbnak tartják a betéti kártyákat a készpénznél, a válaszadók többsége (67%) szeretné, ha a SEPA több hamisítás elleni intézkedést eredményezne, mint a nemzeti betéti kártya programok. Az említett elvárásokra megfelelő választ ad a SEPA Kártya Irányelvek 2010-től életbe lépő "chip és PIN" előírása, de a kereskedők további fejlesztéseket is várnak elsősorban a termék promóció és a betéti kártyák nyújtotta szolgáltatások terén. A válaszadók több mint fele (56%) említette a kisösszegű fizetések sebességének növelését, a betéti kártyákat népszerűsítő reklám, és hűség programokat (44%) valamint az adatbányászati szolgáltatások fontosságát (29%).

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 30. 18:23
Egy jogerős bírósági ítélet értelmében valótlanságot írt a KESMA bulvárnapilapja a Jobbik májusi tis...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58