A kereskedők több információt szeretnének a SEPA-ról

Pénzcentrum
2007. március 29. 13:43

Jóllehet tízből nyolc (80%) európai betéti kártyabirtokos szeretne élni a lehetőséggel, hogy az Egységes Európai Fizetési Övezeten belül (SEPA) azonos feltételekkel használja kártyáját, sok kereskedő még nincs tisztában az előnyökkel, melyeket a SEPA kártyás vásárlást érintő változásai hozhatnak számára - állítja a MasterCard megbízásából készült kutatás.

A felmérést a kártyatársaság felkérésére a KRC Kutató Intézet 180 nagy-, közepes- és kisvállalat valamint 3000 betéti kártyabirtokos megkérdezésével készítette Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában, Lengyelországban és Nagy-Britanniában.

A kutatási eredmények tanulsága, hogy az alapos tájékoztatás érdekében még sok a teendő, hiszen jelenleg a kereskedők csupán 16 %-a hallott a SEPA kártyás vásárlást érintő változásairól. 2008. január 1-től a SEPA országokban biztosítani kell a betéti kártyabirtokosok számára, hogy kártyájukat tartózkodási helyüktől függetlenül azonos feltételekkel, jogokkal és kötelezettségekkel használják.

"Arra számítunk, hogy a SEPA a fizetési folyamatok harmonizálásához vezet, szorosabb versenyt és nagyobb szolgáltatói választékot eredményez." (Holland kereskedelmi lánc képviselője)

Miután tájékoztatást kaptak a SEPA előnyeiről a megkérdezett európai kereskedők több mint fele (52%) osztotta azt a véleményt, hogy a változások pozitív hatással lesznek az üzletmenetre. Míg háromból egy válaszadó (37%) vélte úgy, hogy a SEPA-nak nem lesz kézzel fogható hatása, csupán a kereskedők kis része (4%) fejezte ki aggodalmát az esetleges negatív következmények miatt.

Javier Perez, a MasterCard Europe elnöke elmondta:
"Kutatásunk kimutatta, hogy a fogyasztók szeretnék betéti kártyáikat ugyanolyan feltételekkel használni a SEPA országok területén, ahogy azt otthon teszik. Erre a SEPA kevesebb, mint egy éven belül megteremti a lehetőséget. A változások életbe lépése előtt azonban a kereskedőket tájékoztatni kell a SEPA lehetséges üzleti előnyeiről. Kutatásunk szerint a kereskedők nagy része leginkább a bankoktól várja az információt, így a lehető legnagyobb támogatást adjuk ahhoz, hogy a pénzintézetek alapos tájékoztatással szolgáljanak a kereskedők, a fogyasztók és a fizetési üzletág számára."

A SEPA előnyei

A megkérdezett kereskedők elsősorban a SEPA költségeket érintő változásait tartják előnyösnek. A legtöbben (48%) a tranzakciós díjak csökkenését várják a változásoktól, de a beszállítói lehetőségek bővülését (43%) és csökkenő terminál költségeket (42%) is sokan említették, mint lehetséges előnyt.

A kereskedők közel fele (47%) hiszi, hogy a SEPA okozta változások miatt több európai fogyasztó választja majd a betéti kártyával történő fizetést, ami többlet bevételt hozhat számára. Ezt az álláspontot a lengyel (67%) és a holland (63%) kereskedők képviselik a leginkább.

A készpénz költsége - Átláthatóság és a fizetési kártyák

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"A betéti kártya használata mellett vagyunk, hiszen ez a fizetés egyik legkorszerűbb formája. A készpénz egyre költségesebbé válik, a szállítással és kezeléssel kapcsolatos díjak miatt. [Francia kereskedelmi lánc képviselője]"

A MasterCard kutatása azt is kimutatta, hogy a kereskedők értékelik a betéti kártyák üzleti előnyeit. A válaszadók nagy többsége (82%) vallja, hogy a fizetési kezesség, a lopás veszélyének csökkenése (81%) valamint a hamis pénzből eredő károk megszűnése (78%) egyaránt kulcsfontosságú számukra, amikor a kártyás fizetés előnyeit veszik számba. Sok kereskedő azonban jelenleg túl drágának tartja a betéti kártyaelfogadást. A válaszadók 17%-a spontán említette, hogy reményei szerint a kereskedői díjak is csökkenek majd a küszöbön álló változások során.

Azok a kereskedők (49%), akik előnyben részesítik a készpénzt, mint a betéti kártyát (29%) általában nincsenek tisztában az átláthatóság hiányából, valamint a készpénz kezeléséből eredő rejtett kockázatokkal (kezelés, szállítás, hamisítás, elvesztés, megsemmisülés, lopás, számla díjak stb.).

Csupán a válaszadók kis része - általában a legnagyobb láncok képviselői - látják teljes mértékben, mennyibe is kerül a készpénz az adott kereskedelmi vállalat számára és azt, hogy a betéti kártyás fizetési tranzakciók jóval átláthatóbbak, hiszen az elfogadó bank rendszeres kivonatokban listázza a kifizetéseket - mutatta ki a tanulmány.

A kereskedők körében magas az igény a SEPA környezet iránt

Jóllehet a kereskedők jelenleg is biztonságosabbnak tartják a betéti kártyákat a készpénznél, a válaszadók többsége (67%) szeretné, ha a SEPA több hamisítás elleni intézkedést eredményezne, mint a nemzeti betéti kártya programok. Az említett elvárásokra megfelelő választ ad a SEPA Kártya Irányelvek 2010-től életbe lépő "chip és PIN" előírása, de a kereskedők további fejlesztéseket is várnak elsősorban a termék promóció és a betéti kártyák nyújtotta szolgáltatások terén. A válaszadók több mint fele (56%) említette a kisösszegű fizetések sebességének növelését, a betéti kártyákat népszerűsítő reklám, és hűség programokat (44%) valamint az adatbányászati szolgáltatások fontosságát (29%).

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm