16 °C Budapest

Tovább szélesedne a kínai jüan árfolyamsávja?

Pénzcentrum
2007. március 5. 14:47

A kínai jüan árfolyamsávjának további szélesítéséről szóló pletykák erősítik a jent a devizapiacon. A Bank of China elnöke olyan nyilatkozatot tett, miszerint a jelenleg irányonként 0.3%-os ingadozást engedő sávot esetleg kiszélesítenék, ami további teret engedhetne a jüan felértékelődésének. A devizapiacon a szereplők nagy része a jenen keresztül spekulál a kínai deviza várható felértékelődésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Zhou Xiaochuan nyilatkozata mindenképpen pozitív hír azok számára, akik az ázsai devizák erősödésére játszanak. Amerikai gazdasági körök mér régóta szorgalmazzák a kínai árfolyamrendszer rugalmasabbá tételét, ugyanis gazdasági számítások szerint a jüan meglehetősen alulértékelt, ami a kínai termelőknek jelentős versenyelőnyt biztosít. Ha a szűk sávot kiszélesítenék, a jüan minden bizonnyal azonnal felértékelődne. Korábban már sor került kis lépésekre, de a érdemi elmozdulás az árfolyamban az objektív korlátok miatt nem következhetett be.

A jen az ún. carry-trade ügyletek leépítése miatt az előző napokban jelentősen erősödött, a fenti lépéssel a folyamatok tovább folytatódhatnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?