7 °C Budapest

Panaszos levelek áradata - Bajban vannak a biztosítók?

Pénzcentrum
2007. február 28. 14:00

A PSZÁF-hoz 2006. IV. negyedévében összesen 1168 db írásos fogyasztói panasz érkezett az engedély- vagy bejelentés köteles tevékenységet végző pénzügyi intézményekre vonatkozóan.

Az előző negyedévhez képest a panaszok száma 12 %-kal nőtt (125 db bejelentéssel több érkezett). A növekedés teljes mértékben a biztosítási szektort érinti, mert a másik három területre vonatkozóan csökkent a bejelentések száma a harmadik negyedévihez képest. 2005. negyedik negyedévéhez viszonyítva a tárgynegyedévi összes panaszok száma még nagyobb mértékben, 21,9 %-kal magasabb.

2006. IV. negyedévében a pénz- és tőkepiaci szektor szolgáltatóit érintően 555 panaszügy érkezett írásban a Felügyeletre, ami az előző negyedévhez képest (584 db panasz) az eddigi tendenciától eltérően csökkenést jelent. A 2005. azonos időszakához képest a szektorra érkezett panaszok száma ugyanakkor kismértékben (16 db-bal több panasz) nőtt.

A szektor panaszügyei a tárgynegyedévben az összes panasz 47,5 %-át jelentik ( ez az arány a harmadik negyedévben 56,0 % volt)

Az előző negyedévvel összevetve a panaszok szolgáltatásfajtánkénti sorrendje azonos. A szektorra vonatkozó panaszok túlnyomó többsége, ebben a negyedévben 63,4 %-a a hiteltermékekkel kapcsolatos. A hiteleken kívül egyedül a folyószámla vezetéssel kapcsolatos problémák kifogásolása haladja meg a szektorra érkezett panaszok között a tíz százalékot. Az előző negyedévihez képest a hitelezési panaszokon kívül minden szolgáltatásfajtánál a bejelentések száma kismértékben csökkent (a legnagyobb csökkenés, 17 db. a folyószámla vezetésnél jelentkezik).

A pénz- és tőkepiaci szektorral kapcsolatos panaszok közül 2006. IV. negyedévében 530 db került összesen lezárásra (ezek közül 211 db bejelentés a tárgynegyedévben, 319 db pedig az év korábbi időszakaiban érkezett). A Panaszkezelési főosztály által a IV. negyedévben lezárt ügyek közül 102 db panasz bizonyult részben vagy egészében megalapozottnak, ami az összes lezárt bejelentés 19,2 %-a. Ezen panaszoknál a bejelentésekkel legnagyobb számban érintett hitelezés területén például a kétszeres terhelés korrekciójára, eljárási díj stornózására, indokolatlan késedelmi kamat jóváírására, illetve ingatlan forgalmi értékének felülvizsgálatára, s a panaszos számára kedvező módosítására került sor. A megalapozott bejelentések aránya a harmadik negyedévben 27,4 % volt a pénz- és tőkepiaci szektorban.

A IV. negyedév végén a szektorral kapcsolatos bejelentések közül 410 db panasz intézése volt folyamatban.

A biztosítási és pénztári szektor szolgáltatóira 2006. IV. negyedévében érkezett 613 panasz az előző negyedévhez képest nagymértékű , 33,6 %-os növekedést jelent. Ebben az egyik tényező a biztosítási területen korábban is jelentkező "szezonalitás".

A két negyedév panaszainak összevetéséből az látható, hogy a panaszok megoszlása 2006. negyedik negyedévében közelebb került az intézménytípusok piaci jelentőségéhez, súlyához. Ez a változás úgy következett be, hogy a biztosító egyesületekre érkezett nagyjából azonos panaszszámmal szemben igen nagy mértékben, 60,9 %-kal nőtt a biztosító részvénytársaságok tevékenységével kapcsolatos fogyasztói kifogások száma.

Az előző negyedévvel (de egy hosszabb időszakkal is) megegyezően a 2006. IV. negyedévében is a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással kapcsolatos fogyasztói panaszok domináltak. Arányuk a 2006. III. negyedévi 60,39 %-os képest tovább nőtt (számuk 120 db-bal - ami az összes növekmény 74,1 %-a - nőtt). A bejelentések száma a felelősségbiztosítást és a unit linked biztosításokat kivéve a többi szolgáltatásfajtánál is nőtt az előző időszakhoz képest.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2006. IV. negyedévében a biztosítási szektor szolgáltatóira a Felügyeletre érkezett bejelentések közül összesen 461 db panasz került lezárásra a Panaszkezelési főosztályon (ezek közül 191 db a tárgynegyedévben, 270 db pedig az év korábbi időszakában került beadásra). A lezárt bejelentések közül 205 db panasz (44,5 %) bizonyult részben vagy egészében megalapozottnak. A legnagyobb arányban kifogásolt kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnál ezek között például 49 esetben az elhúzódó kárügyintézést, 8 esetben a kártérítési összeget korrigálták a biztosítók, 31 esetben pedig az ügyviteli hibákat (például díjfizetés nyilvántartás, bonus-malus besorolás) orvosolták. Az előző negyedében a megalapozottnak bizonyult panaszok aránya 49,7 % volt.

Az év végén a biztosítási szektorra tett bejelentések közül 438 db panaszügy intézése volt folyamatban.

A 2006. III. negyedévvel szemben a tárgynegyedévben az önsegélyező pénztárakra panasz nem érkezett a Felügyeletre. Az előző időszakhoz viszonyítva nőtt az önkéntes nyugdíjpénztárakra beadott panaszok száma és aránya szemben a magánnyugdijpénztári panaszszám és arány csökkenésével.

Az előző negyedévvel szemben 2006. IV. negyedévében hozammal kapcsolatos panasz a pénztári területre vonatkozóan nem érkezett a Felügyeletre.

2006. IV. negyedévében a pénztári szektorra érkezett panaszok közül összesen 29 db került lezárásra. Ebből 13 db bejelentés a negyedik negyedévben, 16 db pedig korábban érkezett a Felügyeletre. A lezárt panaszok közül 5 db (17,2 %) bizonyult részben vagy egészében megalapozottnak (ez az arány az előző negyedévben 29,8 % volt). Ezek között az egyik pénztár korrigálta a tag részére kifizetésre kerülő nyugdíjjuttatás összegét, egy egészségpénztár korrigálta a tagdíj nyilvántartási hibáját, egy esetben pedig a pénztár a téves tájékoztatás következtében történt késedelmes kifizetése miatt kamatot fizetett a bejelentést tevő tagnak.

Az év végén a szektorra érkezett panaszok közül 28 db bejelentés intézése volt folyamatban.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm