13 °C Budapest

Mennyit fizetsz valójában? - avagy óvakodj a fogadott emelt díjas sms-től

Pénzcentrum
2007. február 6. 12:00

Napjainkban egyre inkább terjedőben vannak az úgynevezett emelt díjas sms szolgáltatások. Ám nem árt, ha tudjuk, mire vállalkozunk, hogy ne okozzon meglepetést a havi számla. Mielőtt regisztrálnánk, olvassuk el alaposan, milyen feltételek és díjak vonatkoznak ránk.

Mennyi az annyi?

Oldalanként, szolgáltatónként, szolgáltatás fajtánként ugyan változó, hogy mennyiért lehet emelt díjas sms-t küldeni, illetve fogadni, de a figyelmes vásárlók ezek részleteit minden oldalon megtalálhatják. Azt azonban már kevesebben tudják, vagy ami még rosszabb, nem is veszik észre, hogy egyes oldalakra egy-egy sms küldésével regisztrálnak, ahol hetente szükséges bizonyos mértékű tagdíj megfizetése.

Ezt a tagdíjat automatikusan fizeti meg - a rosszabb esetben mit sem sejtő - tag, ugyanis hetente a meghatározott tagdíjnak megfelelő számú, emelt díjas sms-t kap telefonjára. Ennek az ára tehát annak az ügyfélnek a számlájára kerül felszámításra, aki fogadja telefonjára ezt az üzenetet (azt azonban sajnos kevesen tudják).

Hogy mennyit számolnak fel egy-egy ilyen fogadott sms-ért az az adott szolgáltatótól, szolgáltatástól függ. Így például a wapozz.hu-nál, ahol csengőhangokat, videokat és háttereket tölthetünk le telefonunkra, a klubtagságunk és a rendelkezésünkre álló kreditszámok alapján, minden kredit után 96 forintot fizetünk. Az automatikus megújítást azonban egyetlen sms elküldésével le lehet mondani. A Jamba! esetében szintén tagdíjat kell fizetni a különböző klubokban, így például a Beat Klub ára heti 960 forint.

Nem kizárólag a csengőhangos oldalakkal kapcsolatban eshetnek csapdába a figyelmetlenek, hanem egyéb tartalomszolgáltatók esetében. Így például a rendszeres "hírsms-t" küldő oldalak, vagy épp azok, amelyek sporteredményekről értesítenek bennünket. Természetesen akad kivétel is, előfordulnak az olyan hír-smsfolyamok is, amelyekre egy emeltdíjas sms küldésével fizethetünk elő, s cserébe meghatározott számú (gyakran 10) megfelelő tartalmú sms-t kapunk. Egy másik típusú előfizetéssel (SMSWeb) bizonyos tartalmakhoz juthatunk hozzá, ekkor az emelt díjas sms-ért cserébe meghatározott időintervallumig érvényes hozzáférést kapunk.

Hogyan lehet kivédeni?

Először is jegyezzük meg, hogy mielőtt bármire is regisztrálnánk, olvassunk végig minden fellelhető információt (még az apróbetűs részt is...). Ha mégis tartunk attól, hogy merő véletlenségből az egekbe szökik telefonszámlánk, vagy valamelyik hozzátartozónk növeli meg havi kiadásainkat, az egyes mobilszolgáltatóknál lehetőség nyílik arra, hogy letiltsuk az emelt díjas sms-ek fogadását.

A T-Mobile webshopjában ezt akár on-line módon is megtehetjük. Elég az "Önkiszolgáló Ügyfélszolgálatba" bejelentkezni. Aki nem kedveli a netes ügyintézést, az az ügyfélszolgálat tárcsázásával is megszabadulhat a fogadott emelt díjas smsektől. A Pannonnál az automata telefonrendszeren (a 1741 tárcsázásával), illetve az ügyfélszolgálaton keresztül tilthatjuk le ezt az opciót. A Vodafone esetében csak arra van lehetőség hogy a SIM kártyán a kimenő emelt díjas sms-eket, illetve hívásokat tiltsuk le, illetve az adott kártyához az összes fogadott hívást letilthatjuk (ekkor viszont mi nem leszünk elérhetőek).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A másik oldal: hogyan tehetem fizetőssé szolgáltatásaimat?

Az egyik legnépszerűbb ingyenes tárhely-szolgáltató, a Freeweb is üzemeltet SMSWeb szolgáltatást, melynek lényege, hogy az emelt díjas sms-ért cserébe bizonyos időre (minimum 1 óra, maximum 6 nap) nyernek hozzáférést a felhasználók. A szolgáltató által az oldalt üzemeltető számára jutatott jutalék hozzáférési kategóriától, és a telefontársaságtól függ.

Az összegyűjtött pénzt az Interware Zrt. valamely szolgáltatására váltható be, vagy számla ellen kifizetésre is kerülhet.

Egy másik, széles körben ismert ingyenes tárhely-szolgáltató, az Ultraweb szintén kínál SMSweb szolgáltatást, itt az egyenlegen összegyűlt krediteket tárhely bővítésre, az Ultraweb Kft. kereskedelmi szolgáltatására lehet beváltani, s itt is megtörténhet a számla ellenében történő kifizetés. Az Ultrawebnél mobilszolgáltatótól függetlenül a nettó 175 forintos sms után 20 forint, a nettó 400 forintos sms után 50 forint, a nettó 750 forintos sms után pedig 90 forint ütheti markunkat, melyért cserébe minimum 1 órás, maximum 21 napos elérési idő állítható be.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem