3 °C Budapest

Csak drágán kaphatsz 'menő' csengőhangot! Érdemes figyelni...

Pénzcentrum
2006. augusztus 11. 13:00

Nem is gondolnánk, mennyire virágzó üzletág lett az elmúlt egy évben az emelt díjas mobilszolgáltatás. Egyre több ilyen reklámmal találkozhatunk nap, mint nap az utcán járva, újságot olvasva, internetezve, vagy éppen csak a tévékészülék előtt pihenve.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.A viccesnek és nagyon 'menőnek' reklámozott csengőhang, neongrafika és különböző játékok a fiatalok közönségét célzó emelt díjas szolgáltatások, amelyek nem egyszer nem egy alkalomra vonatkoznak, hanem addig kapja az ügyfél az ilyen SMS-eket, ameddig le nem mondja. Sokszor a vállalkozó kedvű fiatalok csak később jönnek rá, hogy mennyibe került nekik ez a szolgáltatás.

A Magyar Hírlap értesülése szerint jelenleg csak a Pannon és T-Mobile hálózatán elérhető emelt díjas SMS olyan szolgáltatás-csomag, amelyben az ügyfél a reklámban látott telefonszámon megrendeli a szolgáltatást, és addig kapja az üzeneteket, ameddig le nem mondja azokat. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az 500 forint körüli csengőhangok - léteznek egyenként 1000 forint körüli szolgáltatások is - akár hetente többször is megérkeznek a kliensek mobiljára, nem kis hasznot teremtve ezzel a tartalomszolgáltatóknak.

A 2006-os év első hat hónapjában az ilyen szolgáltatásokat kínáló vállalatok reklámcélokra fordított összege elérte az 1,6 milliárd forintot a különböző médiákban. Leggyakrabban a televízióban látott hirdetésekre figyelhetünk fel -azon belül is a kábeltévék csatornáin, hiszen az országos kereskedelmi adókon a reklám-percdíjak kiemelkedően magasak -, ám szintén gyakoriak a napilapokban, folyóiratokban valamint az Interneten felugró hirdetések megjelenése.

Az említett fél évben azonban az 1,6 milliárd forintos reklámköltségek mellett éves szinten közel 10 milliárd forintos bevételre tehettek szert a szolgáltatók. Ennek az összegnek a 30-40%-a marad a mobilszolgáltatóknál, a maradékon a tartalomszolgáltatók és a jogdíjasok osztoznak.

A félreértésekből származó sorozatos panaszok ellen azonban nem lehet mit tenni, hiszen apró betűvel minden alkalommal fel van tüntetve, hogy a szolgáltatás nem egyszeri alkalomra szól, ám közel sem biztos, hogy van időnk egy reklám alkalmával ezen kis feliratokat elolvasni. A mobilszolgáltatók szintén kötelesek tájékoztatni új ügyfelüket arról, hogy hogyan lehet lemondani a szolgáltatást. A GVH csak az esetben tudja ellenőrizni, hogy a szolgáltatók betartják-e a szerződés feltételeit, ha tömegesen érkeznek hozzájuk a panaszok valamelyik vállalat ellen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?