Megszületett a döntés - az ENSZ elé viszik a moratóriumot

Pénzcentrum
2007. február 2. 16:00

Az Európai Parlament megszavazta a halálbüntetés eltörlésének támogatásáról szóló indítványt, amelynek a jelenlegei elnökséget gyakorló Németország az Egyesült Nemzetek Szövetségének közgyűlésén is hangot fog adni.

A halálbüntetés az indítvány szerint kegyetlen és emberietlen módja a büntetésnek, mivel az emberi élet kioltásához senkinek nincs joga. Az Európai Parlament döntése 591 igen, 45 nem és 31 tartózkodás mellett született meg.

A halálbüntetés Saddam Hussein kivégzésének ügyén került újra az Európai Unió látókörébe, amikor az egyik olasz , liberális képviselő éhségsztrájkba kezdett a halálos ítélet nyilvánosságra hozatala után. Az Európai Parlament elítélte az iraki bíróság döntését, és a média magatartását a kivégzés közvetítésével kapcsolatban.

Jelenleg 68 országban van még halálbüntetés, közülük azonban 30-an már több tíz éve nem alkalmazzák az törvény ellen vétők megbüntetésének ezen módját.

Bár az Európai Parlament megszavazta az indítvány, a külügyminiszterek tanácsának már nem sikerült megállapodásra jutnia a kérdésben. Az ENSZ-ben való felszólalás fő ellenzője Nagy-Britannia volt, aki szerint a közgyűlés nem a megfelelő fórum az EU álláspontjának ismertetésére, mert a szervezet fő célja a stabilitás és a biztonság megteremtése, amelyet nem szolgál ha az Egyesült Államok jogrendjét bírálnák.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16