Megszületett a döntés - az ENSZ elé viszik a moratóriumot

Pénzcentrum
2007. február 2. 16:00

Az Európai Parlament megszavazta a halálbüntetés eltörlésének támogatásáról szóló indítványt, amelynek a jelenlegei elnökséget gyakorló Németország az Egyesült Nemzetek Szövetségének közgyűlésén is hangot fog adni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A halálbüntetés az indítvány szerint kegyetlen és emberietlen módja a büntetésnek, mivel az emberi élet kioltásához senkinek nincs joga. Az Európai Parlament döntése 591 igen, 45 nem és 31 tartózkodás mellett született meg.

A halálbüntetés Saddam Hussein kivégzésének ügyén került újra az Európai Unió látókörébe, amikor az egyik olasz , liberális képviselő éhségsztrájkba kezdett a halálos ítélet nyilvánosságra hozatala után. Az Európai Parlament elítélte az iraki bíróság döntését, és a média magatartását a kivégzés közvetítésével kapcsolatban.

Jelenleg 68 országban van még halálbüntetés, közülük azonban 30-an már több tíz éve nem alkalmazzák az törvény ellen vétők megbüntetésének ezen módját.

Bár az Európai Parlament megszavazta az indítvány, a külügyminiszterek tanácsának már nem sikerült megállapodásra jutnia a kérdésben. Az ENSZ-ben való felszólalás fő ellenzője Nagy-Britannia volt, aki szerint a közgyűlés nem a megfelelő fórum az EU álláspontjának ismertetésére, mert a szervezet fő célja a stabilitás és a biztonság megteremtése, amelyet nem szolgál ha az Egyesült Államok jogrendjét bírálnák.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?