16 °C Budapest

Erre vártunk a héten

Pénzcentrum
2007. január 5. 09:28

Az új év első hetének leginkább várt jelentése kerül ma napvilágra az Egyesült Államokban. A kereskedelmi minisztérium átfogó munkapiaci jelentése délután fél háromkor jelenik meg. Miután ezt tartják az amerikai gazdaságról legjobb pillanatképet adó publikálásnak, a piac érzékenyen reagálhat a hírekre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az amerikai gazdaság látványos lassulása ellenére, amiben főként az ingatlanpiac, valamint a feldolgozóipar mélyrepülése játszik szerepet, a munkapiaci fejlemények egyelőre kedvezőnek mondhatóak. A munkanélküliségi ráta októberben 5 éves mélyponton állt (4.4%), amiről csak minimálisan emelkedett novemberre (4.5%). Decemberben a munkanélküliség változatlan marad az elemzők előrejelzései alapján.


A mezőgazdaságon kívüli gazdaságban az elmúlt 12 hónapban mintegy három millió fővel emelkedett a foglalkoztatottság. A munkahelyek száma 2003 vége óta minden hónapban növekszik. A kilátások továbbra is a bővülés irányába mutatnak, elemzők szerint a novemberi 132 ezres növekményhez képest azonban némileg lassabb ütemre számíthatunk. A konszenzus 115 ezer fő.


A héten megjelent adatok nem adnak egyértelmű, tiszta képet. Az jól látszik, hogy a feldolgozóipar lassulása az ágazat munkaerőigényét is alaposan mérsékelte, az ISM jelentés munkakomponense folyamatosan csökkenést jelez. Hasonlóan, az építőiparban a legfrissebb adatok szerint sorozatban hatodik hónapja több munkahely szűnik meg, mint ahány keletkezik. Aggodalomra leginkább az ADP magánszektor jelentése adott okot, hiszen abból 4 év először csökkenő foglalkoztatottságot olvashattunk ki.

2007.01.03 16:10
Újra bővül az amerikai feldolgozóipar (2.)

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

2007.01.03 14:18
Megdöbbentő csökkenés az amerikai foglalkoztatottságban (3.)

A gazdaság mintegy 80 százalékát kitevő szolgáltató szektor azonban egészséges bővülést mutat. A szolgáltatási ISM foglalkoztatottsági alindexe gyorsuló bővülést indikált decemberre.

2007.01.04 16:16
Mérséklődő aktivitás, bővülő foglalkoztatottság a szolgáltató szektorban

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?