Közigazgatási botrány: távozott a kancelláriaminiszter

Pénzcentrum
2006. december 29. 06:00

Lemondott a japán kancelláriaminiszter, Genichiro Sata, miután egy helyi médium megszellőztette, hogy a politikus parlamentbe jutását segítő szervezet 656 600 dollárnyi összeget költött egy nem létező iroda fenntartására.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A közigazgatási reformokért felelős tisztviselő először tagadta, hogy az adócsalásról bármiféle tudomása lett volna, később azonban elismerte, hogy a szervezet költségként leírt bevételeinek egy részét más szervezetek élték fel.

Sata már a második magas rangú tisztségviselő, akinek kellemetlen okok miatt kell távoznia Shinzo Abe kormányának szeptemberi megalakulása óta. A múlt héten az adóügyekért felelős Masaaki Hommának kellett lemondania, miután kiderült, hogy nem megfelelő módon használta a kormányzati célra fenntartott ingatlanok egyikét. Mindezek hatására a jelenlegi japán kormány támogatottsága a megválasztás kori 70-ről 50 százalékra esett vissza.

Abe miniszterelnök már ki is nevezte Sata utódját, aki szerint a közigazgatási reformok pontos végrehajtása visszaállíthatja majd a megingott bizalmat a kormány tevékenységével kapcsolatban.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?