21 °C Budapest

Fagyos a levegő a hazia sípályákon

Pénzcentrum
2006. december 28. 10:00

Ausztriához és Szlovákiához hasonlóan a magyarországi sícentrumok is megsínylik az idei enyhe télkezdetet. Egyelőre egyetlen hazai sípálya sem alkalmas sportolásra, és a meteorológia előrejelzése alapján a működtetők legkorábban január második harmadában remélhetik a szezon elindulását - írja a Magyar Hírlap.

A rendkívül gyenge szezonkezdet ellenére az üzemeltetők nem estek kétségbe. Bajnóczky Zsolt, a Mátra Centrum Kft. sajtófőnöke elmondta: az ország legmagasabb síterepén a síelhető napok száma évente átlagosan hetven és nyolcvan között alakul, ezért abban bíznak, hogy a hagyományosan erősebb január és a február ellensúlyozza az eddigi enyhe telet. A havazás megkezdése esetén a forgalmat erősítheti, hogy a központban számos újdonsággal várják majd a téli sportok szerelmeseit.

Már csak a hó hiányzik az elmúlt években szintén megújuló Bánkúton is, a sícentrumot üzemeltető Bánkúti Síklub az idén új szánkófelvonót helyezett üzembe. Kovács Zoltán, a sportklub vezetője elmondta: 2004 óta csaknem hetvenmillió forintot fordítottak a nyolc pályából álló központ fejlesztésére, és szezononként átlagosan ötvenezer vendéget fogadtak az elmúlt években. Galyatetőn a helyi sípályát működtető, két éve teljesen felújított Hunguest Hotel decemberi forgalma mintegy húsz százalékkal maradt el a tervezettől a hóhiány miatt. A 950 méter hosszú sípálya teljes hosszában felvonó üzemel, de hóágyút az üzemeltető egyelőre nem szerzett be arra hivatkozva, hogy tartós hóhiány, illetve enyhe idő esetén a drága eszköz sem lenne képes enyhíteni a gondokon.

Ezzel szemben Mátraszentistvánon már hat hóágyú várja a tartós hideg beálltát. Az ország legmagasabban fekvő hegyi falvainak ölelésében található sícentrumban 2003-ban kezdődtek korszerűsítések, ennek részeként a meglévő sípályákat felújították, és a területet is több mint kétszeresére növelték. A pályák tetején megépült egy nyolcezer köbméteres víztározó, és egész szezonban képes biztosítani a hóágyúk vízszükségletét. Emellett új sífelvonók épültek, és megkezdték az ország első hóágyúzott és éjszakai megvilágítással is bíró élményszánkópályájának a kivitelezését is.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?