Fagyos a levegő a hazia sípályákon

Pénzcentrum
2006. december 28. 10:00

Ausztriához és Szlovákiához hasonlóan a magyarországi sícentrumok is megsínylik az idei enyhe télkezdetet. Egyelőre egyetlen hazai sípálya sem alkalmas sportolásra, és a meteorológia előrejelzése alapján a működtetők legkorábban január második harmadában remélhetik a szezon elindulását - írja a Magyar Hírlap.

A rendkívül gyenge szezonkezdet ellenére az üzemeltetők nem estek kétségbe. Bajnóczky Zsolt, a Mátra Centrum Kft. sajtófőnöke elmondta: az ország legmagasabb síterepén a síelhető napok száma évente átlagosan hetven és nyolcvan között alakul, ezért abban bíznak, hogy a hagyományosan erősebb január és a február ellensúlyozza az eddigi enyhe telet. A havazás megkezdése esetén a forgalmat erősítheti, hogy a központban számos újdonsággal várják majd a téli sportok szerelmeseit.

Már csak a hó hiányzik az elmúlt években szintén megújuló Bánkúton is, a sícentrumot üzemeltető Bánkúti Síklub az idén új szánkófelvonót helyezett üzembe. Kovács Zoltán, a sportklub vezetője elmondta: 2004 óta csaknem hetvenmillió forintot fordítottak a nyolc pályából álló központ fejlesztésére, és szezononként átlagosan ötvenezer vendéget fogadtak az elmúlt években. Galyatetőn a helyi sípályát működtető, két éve teljesen felújított Hunguest Hotel decemberi forgalma mintegy húsz százalékkal maradt el a tervezettől a hóhiány miatt. A 950 méter hosszú sípálya teljes hosszában felvonó üzemel, de hóágyút az üzemeltető egyelőre nem szerzett be arra hivatkozva, hogy tartós hóhiány, illetve enyhe idő esetén a drága eszköz sem lenne képes enyhíteni a gondokon.

Ezzel szemben Mátraszentistvánon már hat hóágyú várja a tartós hideg beálltát. Az ország legmagasabban fekvő hegyi falvainak ölelésében található sícentrumban 2003-ban kezdődtek korszerűsítések, ennek részeként a meglévő sípályákat felújították, és a területet is több mint kétszeresére növelték. A pályák tetején megépült egy nyolcezer köbméteres víztározó, és egész szezonban képes biztosítani a hóágyúk vízszükségletét. Emellett új sífelvonók épültek, és megkezdték az ország első hóágyúzott és éjszakai megvilágítással is bíró élményszánkópályájának a kivitelezését is.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:45
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:18
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem