21 °C Budapest

Fagyos a levegő a hazia sípályákon

Pénzcentrum
2006. december 28. 10:00

Ausztriához és Szlovákiához hasonlóan a magyarországi sícentrumok is megsínylik az idei enyhe télkezdetet. Egyelőre egyetlen hazai sípálya sem alkalmas sportolásra, és a meteorológia előrejelzése alapján a működtetők legkorábban január második harmadában remélhetik a szezon elindulását - írja a Magyar Hírlap.

A rendkívül gyenge szezonkezdet ellenére az üzemeltetők nem estek kétségbe. Bajnóczky Zsolt, a Mátra Centrum Kft. sajtófőnöke elmondta: az ország legmagasabb síterepén a síelhető napok száma évente átlagosan hetven és nyolcvan között alakul, ezért abban bíznak, hogy a hagyományosan erősebb január és a február ellensúlyozza az eddigi enyhe telet. A havazás megkezdése esetén a forgalmat erősítheti, hogy a központban számos újdonsággal várják majd a téli sportok szerelmeseit.

Már csak a hó hiányzik az elmúlt években szintén megújuló Bánkúton is, a sícentrumot üzemeltető Bánkúti Síklub az idén új szánkófelvonót helyezett üzembe. Kovács Zoltán, a sportklub vezetője elmondta: 2004 óta csaknem hetvenmillió forintot fordítottak a nyolc pályából álló központ fejlesztésére, és szezononként átlagosan ötvenezer vendéget fogadtak az elmúlt években. Galyatetőn a helyi sípályát működtető, két éve teljesen felújított Hunguest Hotel decemberi forgalma mintegy húsz százalékkal maradt el a tervezettől a hóhiány miatt. A 950 méter hosszú sípálya teljes hosszában felvonó üzemel, de hóágyút az üzemeltető egyelőre nem szerzett be arra hivatkozva, hogy tartós hóhiány, illetve enyhe idő esetén a drága eszköz sem lenne képes enyhíteni a gondokon.

Ezzel szemben Mátraszentistvánon már hat hóágyú várja a tartós hideg beálltát. Az ország legmagasabban fekvő hegyi falvainak ölelésében található sícentrumban 2003-ban kezdődtek korszerűsítések, ennek részeként a meglévő sípályákat felújították, és a területet is több mint kétszeresére növelték. A pályák tetején megépült egy nyolcezer köbméteres víztározó, és egész szezonban képes biztosítani a hóágyúk vízszükségletét. Emellett új sífelvonók épültek, és megkezdték az ország első hóágyúzott és éjszakai megvilágítással is bíró élményszánkópályájának a kivitelezését is.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem