4 °C Budapest

A szakadék peremén: ijesztő számok

Pénzcentrum
2006. december 13. 16:00

Bár a versenytársak nem veszélyeztetik piacvezető szerepét, óriás forgalom-visszaeséssel és ezzel együtt nyereségének jelentős mértékű csökkenésével számolhat a digitális zenepiac koronázatlan király, az Apple.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy nemrégiben készült felmérés szerint az Apple online értékesítési felületének, az iTunesnak 65 százalékos bevétel-visszaesését alapvetően két okra lehet visszavezetni: egyrészt az oldalon történő tranzakciók száma 58 százalékkal esett vissza, és ezzel egy időben az egy tranzakcióra jutó letöltési mennyiség is csökkent 17 százalékkal.

Az elemzők szerint azonban merészség lenne a fél éves forgalmi adatokból hosszú távú következtetés levonni, hiszen a csökkenés egy nagyon erős, közel két évig tartó növekedési szakaszt követ, amelyben az iTunes-ról letöltött mennyiség meghétszereződött. Azt azonban a vállalat is elismeri, hogy a letöltök nagy rész csakis kis mennyiségben tölt le, és az átlagot csupán néhány iTunes függő emeli meg, és hogy ez a struktúra veszélyeket rejt magában. 

A tranzakció és a digitális tartalom árába is nagy haszonrést épített be a vállalat, amelynek csökkentése mentsvárat jelenthet, ha a csökkenés hosszút távon folytatódik. Mindezek mellett még mindig nagy az offline módon zenét vásárlók köre, akiket nem tudott elérni a vállalat, ezen a téren is lehetőség van még további fejlődésre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?