0 °C Budapest

Az APEH csak színlelte az ellenőrzéseket

Pénzcentrum
2006. december 7. 10:00

Július elsejével járt le a korábbi moratórium a színlelt szerződések felszámolására, a hatóságok az első félévben dupla bírsággal járó büntetésekről és ellenőrzési sorozatról beszéltek, de egyelőre nyoma sincs a célzott ellenőrzéseknek - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A színlelt szerződések átalakításának határideje után az APEH ellenőrzési akciót vizionált a színleléssel érintett területeken), illetve a jelentős árbevétel mellett minimális bérköltséggel rendelkező cégeknél. Az adóhatóság - amelynek idei irányelvei között kiemelt helyen szerepelt a foglalkoztatás jogszerűségének vizsgálata - fokozott, célirányos ellenőrzéseket helyezett kilátásba, csakúgy, mint a munkaügyi főfelügyelőség. Ehhez képest az év végére összegyűlt tapasztalatok azt mutatják, hogy miközben a leginkább előtérben levő területeken szabályozták a viszonyokat - mindenekelőtt ott, ahol ekhózni is lehet -, a célzott ellenőrzéseknek nyoma sincs, legfeljebb az esedékes átfogó ellenőrzések során a revizorok megvizsgálják a foglalkoztatást is.

A hatóságok megelégedtek azzal, hogy az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás bevezetése kapcsán a színházi, illetve a médiavilágban megtörtént a szerződések átsorolása. Az APEH közlése szerint a revizorok az átfogó ellenőrzések során minden esetben megvizsgálják a foglalkoztatási jogviszonyokat is. Az adóhatóság nem tudott válaszolni azon kérdésre, hogy a moratórium lejárta óta hány színlelt szerződésre bukkantak az ellenőrök, mert az elrendelt vizsgálatok még folyamatban vannak.

Az elmúlt öt hónapra vonatkozó összesített adatokkal az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) sem rendelkezik, csak annyit tudni, hogy január óta az ellenőrzéssel érintett munkavállalók 3-4 százalékánál, azaz körülbelül ezerötszáz főnél bukkantak színlelt szerződésre. (Május végén ez a szám 1400 körül volt.) A tavalyi adatokhoz képest némileg csökkent az arány, ami arra utal, hogy a vállalkozások igyekeznek a jogszabályoknak megfelelően rendezni alkalmazottaik jogviszonyát.

Az adóhatóság júliusi becslései szerint a színlelt szerződés keretében alkalmazottak száma 100 ezer körül lehet. A moratórium lejártáig 143 fülön csípett, illetve önként bejelentést tevő vállalkozás alakította munkaviszonnyá mintegy 3300 dolgozó szerződését, de azt nem tudni, hogy a bejelentéssel nem élők hány főt minősítettek át.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Korábban a szakértők úgy becsülték, hogy a moratórium lejárta után több 10 milliárd forint is befolyhat a visszamenőlegesen megállapított adóhiányból, illetve a kapcsolódó szankcióból, milliárdokról azonban egyelőre csak az elengedett adófizetési kötelezettségek esetében beszélhetünk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39