4 °C Budapest

Áprilistól retteghetnek a potyautasok

Pénzcentrum
2006. november 24. 08:30

Áprilisig csak figyelmeztetik, onnan kezdődően viszont már csak fizetés ellenében látják el a járulékcsalókat. Addigra minden rendelőben és kórházban lesz olyan rendszer, amely a taj-szám megadása után tájékoztatja az orvost, hogy potyautassal áll-e szemben vagy sem.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A háziorvosoktól figyelmeztetést, az egészségbiztosítótól levelet kapnak a következő hónapokban azok, akik nem fizetik az egészségbiztosítási járulékot, s más jogcímen sem jogosultak egészségügyi ellátásra. Ezzel azt akarják elkerülni, hogy minél kevesebben szembesüljenek a ténnyel: április elsejétől csak fizetés ellenében láthatják el őket az orvosok. Egy-egy háziorvosi praxisba ezerötszáz-kétezer ember tartozik, szakértők szerint körzetenként százötven "potyautas" lehet. Az OEP-ben már készítik a háziorvosoknak a januárban kiküldendő leveleket arról: ki nem jogosult az ellátásra a körzetükből - írja a Magyar Hírlap.

Áprilistól a szakrendelőknek és a kórházaknak interneten keresztül kell ellenőrizniük a taj-szám alapján a beteg jogviszonyát. A háziorvosi rendelők esetében nehezebb a helyzet, mert az OEP adatai szerint csak hatvan százalékukban van internet. Ezért a rendelőknek a biztosító havonta frissített flopit ad a körzetükben tartozók helyzetéről.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?