-1 °C Budapest

Az áremelkedés még csak most jön!

Pénzcentrum
2006. október 19. 09:30

A szeptember elsejétől életbe lépett magasabb jövedéki adó hatását elemzők szerint várhatóan csak három hónap múlva lehet majd érzékelni, javarészt a felhalmozott készletek miatt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szeptember elsejétől életbe lépett magasabb jövedéki adó hatását elemzők szerint várhatóan csak három hónap múlva lehet majd érzékelni, javarészt a felhalmozott készletek miatt - írja a Napi.

A cigarettára 5,7, az alkoholos termékekre, a bor kivételével, 7 százalékkal emelkedett kivetett jövedéki adó. 2007 áprilisában és szeptemberében újabb, 2,7 százalékos emelésre kell számítani.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, a jövedéki termékek közül a dohányáruk, illetve szeszes italok havi inflációja 1,8 százalékos volt. A szakértők szerint a dohánytermékeket érintő adóemelés eddig csak korlátozottan jelent meg (0,4 % a havi áremelkedés), amelynek oka minden bizonnyal a jelentős raktárkészlet. Az alkoholos italok árában már erőteljesebben jelentkezett a jövedéki adókulcsok emelése, itt a havi áremelkedés 2,3 százalékos, a boroknál pedig 1,2 százalékos.

A Magyar Nemzeti Bank májusi inflációs jelentésének felülvizsgálatában az áfa és jövedéki adó emelésének együttes hatását vizsgálták. Az elemzés szerint 2006 során 0,3, 2007-ben 0,5 és 2008-ban 0,3 százalékkal lesz magasabb a fogyasztói árak éves növekedése az alappályához képest.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?