Az áremelkedés még csak most jön!

Pénzcentrum
2006. október 19. 09:30

A szeptember elsejétől életbe lépett magasabb jövedéki adó hatását elemzők szerint várhatóan csak három hónap múlva lehet majd érzékelni, javarészt a felhalmozott készletek miatt.

A szeptember elsejétől életbe lépett magasabb jövedéki adó hatását elemzők szerint várhatóan csak három hónap múlva lehet majd érzékelni, javarészt a felhalmozott készletek miatt - írja a Napi.

A cigarettára 5,7, az alkoholos termékekre, a bor kivételével, 7 százalékkal emelkedett kivetett jövedéki adó. 2007 áprilisában és szeptemberében újabb, 2,7 százalékos emelésre kell számítani.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, a jövedéki termékek közül a dohányáruk, illetve szeszes italok havi inflációja 1,8 százalékos volt. A szakértők szerint a dohánytermékeket érintő adóemelés eddig csak korlátozottan jelent meg (0,4 % a havi áremelkedés), amelynek oka minden bizonnyal a jelentős raktárkészlet. Az alkoholos italok árában már erőteljesebben jelentkezett a jövedéki adókulcsok emelése, itt a havi áremelkedés 2,3 százalékos, a boroknál pedig 1,2 százalékos.

A Magyar Nemzeti Bank májusi inflációs jelentésének felülvizsgálatában az áfa és jövedéki adó emelésének együttes hatását vizsgálták. Az elemzés szerint 2006 során 0,3, 2007-ben 0,5 és 2008-ban 0,3 százalékkal lesz magasabb a fogyasztói árak éves növekedése az alappályához képest.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?