Két napos cégbejegyzés - Csak idő kérdése...

Pénzcentrum
2006. október 16. 09:30

2008-tól általánossá válhat a két munkanapos ügyintézés a cégeljárásban. Az Igazságügyi és Rendészeti Tárca tervezete szerint a cégbejegyzési határidők nem csökkenek ugyan, de a cégtörvényben történt változások hatására mind a cégbíróságoknak, mind a vállalkozóknak egyszerűsödni fog a dolga - írja a Világgazdaság.

A javaslat célja, hogy az érintettek mindent elintézhessenek a jogi képviselőiknél: az ügyvédnél, közjegyzőnél, és ezzel javuljon az ügyintézés minősége. Eszerint a létesítő okiratot elkészítő és ellenjegyző ügyvéd hitelesítheti is majd az aláírási címpéldányt, hogy csupán ezért ne kelljen közjegyzőhöz menni. További engedménynek minősíthető, hogy a kft. alapítói ezentúl a bankszámlanyitást a cégbejegyzést követő időszakra is elhalaszthatják.

Bővülnek a nyáron bevezetett társasági szerződések mintái, amelyet a megnövekedett vállalkozói érdeklődés igazol. A blankettákat a jövőben már nem csupán a kisebb cégek, bt.-k, kkt.-k és kft.-k létrehozására használhatják majd, azok zártkörű részvénytársaság alapításakor is alkalmazhatóak lesznek.

Megváltoznak a gyorsított eljárás igénybevételének jelenlegi feltételei is: 2008 januárjától az eddig szabadon választható elektronikus ügyintézést kötelező válik, az eddig előfeltételként megszabott előzetes cégnévfoglalást azonban eltörlik. 2008-tól bevezetett eljárással két munkanap alatt, vagy elektronikus úton hagyományos szerződéssel 15 munkanap alatt lehet majd egy céget bejegyeztetni.

Az igazságügyi és rendészeti tárca szakállamtitkára, Gadó Gábor szerint várhatóan az egyszerűsített eljárásnak lesz majd nagyobb sikere a vállalkozást indítók között, és 1-2 év múlva mindenképpen indokolt lesz a jegyzett tőke összegének átértékelése, esetleges csökkentése.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?