0 °C Budapest

Két napos cégbejegyzés - Csak idő kérdése...

Pénzcentrum
2006. október 16. 09:30

2008-tól általánossá válhat a két munkanapos ügyintézés a cégeljárásban. Az Igazságügyi és Rendészeti Tárca tervezete szerint a cégbejegyzési határidők nem csökkenek ugyan, de a cégtörvényben történt változások hatására mind a cégbíróságoknak, mind a vállalkozóknak egyszerűsödni fog a dolga - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A javaslat célja, hogy az érintettek mindent elintézhessenek a jogi képviselőiknél: az ügyvédnél, közjegyzőnél, és ezzel javuljon az ügyintézés minősége. Eszerint a létesítő okiratot elkészítő és ellenjegyző ügyvéd hitelesítheti is majd az aláírási címpéldányt, hogy csupán ezért ne kelljen közjegyzőhöz menni. További engedménynek minősíthető, hogy a kft. alapítói ezentúl a bankszámlanyitást a cégbejegyzést követő időszakra is elhalaszthatják.

Bővülnek a nyáron bevezetett társasági szerződések mintái, amelyet a megnövekedett vállalkozói érdeklődés igazol. A blankettákat a jövőben már nem csupán a kisebb cégek, bt.-k, kkt.-k és kft.-k létrehozására használhatják majd, azok zártkörű részvénytársaság alapításakor is alkalmazhatóak lesznek.

Megváltoznak a gyorsított eljárás igénybevételének jelenlegi feltételei is: 2008 januárjától az eddig szabadon választható elektronikus ügyintézést kötelező válik, az eddig előfeltételként megszabott előzetes cégnévfoglalást azonban eltörlik. 2008-tól bevezetett eljárással két munkanap alatt, vagy elektronikus úton hagyományos szerződéssel 15 munkanap alatt lehet majd egy céget bejegyeztetni.

Az igazságügyi és rendészeti tárca szakállamtitkára, Gadó Gábor szerint várhatóan az egyszerűsített eljárásnak lesz majd nagyobb sikere a vállalkozást indítók között, és 1-2 év múlva mindenképpen indokolt lesz a jegyzett tőke összegének átértékelése, esetleges csökkentése.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39