2 °C Budapest

Óriási étvágy: most a YouTube-ra fáj a Google foga

Pénzcentrum
2006. október 9. 09:15

Pénteken, az amerikai piacok zárása után több sajtótermék is megszellőztette az információt, hogy a Google előrehaladott állapotban lévő tárgyalásokat folytat az idei év internetes sikersztorijaként is emlegetett videónézegető oldal, a YouTube felvásárlásáról. A privát kézben lévő társaság felvásárlási ára 1.6 milliárd dollár lehet, a tranzakcióval a 10 legnagyobb videó megosztó oldal közül

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

egyesülhet kettő és a Google versenyképessége növekedhet az "IWIW-ősatya" MySpace-szel vívott harcban. A sajtóértesüléseket ugyanakkor egyelőre egyik érintett sem erősítette meg.

2006.08.16 07:00
Mindenki videókat nézeget - az idei év internetes sikersztorija


Mint arról már korábbi cikkünkben beszámoltunk, igen valószínűtlen volt, hogy a YouTube önálló vállalatként megjelenjen a tőzsdén, igen nagy volt az esélye, hogy előbb-utóbb egy meghatározó média, vagy internetes óriás felvásárolja.

A YouTube korábban kijelentette, hogy nem tervezi a vállalkozás értékesítését, sokkal inkább szeretne stratégiai szövetségre lépni valamely médiatársasággal, azonban érthető, hogy a vezetőség hozzáállása megváltozott, hisz június óta a MySpace és a Yahoo! videómegosztó oldala is megelőzte népszerűségében a YouTube-ot. Az is az értékesítés mellett szólhat, hogy a YouTube-ra feltöltött anyagok nagy része szerzői jogvédelem alatt áll, mely elemzők szerint hamarosan egy hatalmas perbe keverhetné a kis társaságot, azonban egy olyan nagy tőke- és lobbierővel rendelkező társasággal a háttérben, mint a Google megteremtődnek a túlélés esélyei.


Az 1.6 milliárd dolláros felvásárlási ár meglephette a piacot, ugyanis korábban a cég értékét elemzők 600 millió dollárra taksálták, merészebb feltételezések is csak 1 milliárd dollárról beszéltek. Bár a Wall Street Journal szerint a tranzakció létrejötte korántsem bizonyos, ha mégis sikerült tető alá hozni az üzletet, úgy az internetes keresőóriásnak ez lehet a valaha volt legnagyobb akvizíciója, eddig ugyanis csakis ígéretes induló vállalkozásokat vásároltak fel, maximum 50 millió dollár értékben (leszámítva persze a Time Warner-től korábban vásárolt 5%-os America Online pakettet).

A keresőmotorral elért sikerek ellenére a Google mindeddig képtelen volt igazán felfuttatni 2005 januárjában elindított videómegosztó oldalát, azonban ha a tranzakció sikerrel zárul, úgy a cég megnégyszerezheti videó-látogatóinak számát és a harmadik helyre betonozhatja be magát a MySpace és a Yahoo! ilyen jellegű oldala után. Az eMarketer Inc adatai szerint a reklámköltés a videómegosztó oldalakon idén mintegy 350 millió dollárt tehet ki, azonban 2010-re már 2.5 milliárd dollárra ugorhat ez az érték, így a Google nehezen engedhetné meg magának, hogy kiszoruljon egy ilyen dinamikusan növekvő piacról.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 09:09