Óriási étvágy: most a YouTube-ra fáj a Google foga

Pénzcentrum
2006. október 9. 09:15

Pénteken, az amerikai piacok zárása után több sajtótermék is megszellőztette az információt, hogy a Google előrehaladott állapotban lévő tárgyalásokat folytat az idei év internetes sikersztorijaként is emlegetett videónézegető oldal, a YouTube felvásárlásáról. A privát kézben lévő társaság felvásárlási ára 1.6 milliárd dollár lehet, a tranzakcióval a 10 legnagyobb videó megosztó oldal közül

egyesülhet kettő és a Google versenyképessége növekedhet az "IWIW-ősatya" MySpace-szel vívott harcban. A sajtóértesüléseket ugyanakkor egyelőre egyik érintett sem erősítette meg.

2006.08.16 07:00
Mindenki videókat nézeget - az idei év internetes sikersztorija


Mint arról már korábbi cikkünkben beszámoltunk, igen valószínűtlen volt, hogy a YouTube önálló vállalatként megjelenjen a tőzsdén, igen nagy volt az esélye, hogy előbb-utóbb egy meghatározó média, vagy internetes óriás felvásárolja.

A YouTube korábban kijelentette, hogy nem tervezi a vállalkozás értékesítését, sokkal inkább szeretne stratégiai szövetségre lépni valamely médiatársasággal, azonban érthető, hogy a vezetőség hozzáállása megváltozott, hisz június óta a MySpace és a Yahoo! videómegosztó oldala is megelőzte népszerűségében a YouTube-ot. Az is az értékesítés mellett szólhat, hogy a YouTube-ra feltöltött anyagok nagy része szerzői jogvédelem alatt áll, mely elemzők szerint hamarosan egy hatalmas perbe keverhetné a kis társaságot, azonban egy olyan nagy tőke- és lobbierővel rendelkező társasággal a háttérben, mint a Google megteremtődnek a túlélés esélyei.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Az 1.6 milliárd dolláros felvásárlási ár meglephette a piacot, ugyanis korábban a cég értékét elemzők 600 millió dollárra taksálták, merészebb feltételezések is csak 1 milliárd dollárról beszéltek. Bár a Wall Street Journal szerint a tranzakció létrejötte korántsem bizonyos, ha mégis sikerült tető alá hozni az üzletet, úgy az internetes keresőóriásnak ez lehet a valaha volt legnagyobb akvizíciója, eddig ugyanis csakis ígéretes induló vállalkozásokat vásároltak fel, maximum 50 millió dollár értékben (leszámítva persze a Time Warner-től korábban vásárolt 5%-os America Online pakettet).

A keresőmotorral elért sikerek ellenére a Google mindeddig képtelen volt igazán felfuttatni 2005 januárjában elindított videómegosztó oldalát, azonban ha a tranzakció sikerrel zárul, úgy a cég megnégyszerezheti videó-látogatóinak számát és a harmadik helyre betonozhatja be magát a MySpace és a Yahoo! ilyen jellegű oldala után. Az eMarketer Inc adatai szerint a reklámköltés a videómegosztó oldalakon idén mintegy 350 millió dollárt tehet ki, azonban 2010-re már 2.5 milliárd dollárra ugorhat ez az érték, így a Google nehezen engedhetné meg magának, hogy kiszoruljon egy ilyen dinamikusan növekvő piacról.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?