35 °C Budapest

Politikai botrányt okozott egy videofelvétel a lengyeleknél - lemondásra szólították fel a miniszterelnököt

Pénzcentrum
2006. szeptember 27. 10:40

Politikai botrány van Lengyelországban is. A dolog pikantériája, hogy egy videofelvétel a botrány alapja, és a miniszterelnökre vonatkozóan tartalmaz terhelő információkat. Az éjszaka nyilvánosságra hozott felvételek arról szólnak, hogy Kaczinszki megpróbálja átcsábítani a volt koalíciós partner Önvédelem néhány képviselőjét. A képviselőknek a miniszterelnök különböző pozíciókat ajánl, valamint a

Jog és Igazság emellett kifizetné azokat a pénzügyi büntetéseket, ami az Önvédelem elhagyása esetén a képviselőket terheli. Közben a Lengyel Parasztpárt felfüggesztette a koalíciós tárgyalásokat a Jog és Igazsággal. Az ellenzéki jobbközép párt (Polgári Platform) lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, és új választások kiírását látja szükségesnek.

A Goldman Sachs szerint jó esély van rá, hogy a Polgári Platform javaslata valósággá váljon, és néhány hónapon belül valóban új választásokra kerüljön sor. A mostani botrány tovább nehezíti a vezető kormánypárt, a Jog és Igazság esélyeit, hogy többséget szerezzen a parlamentben. Az Önvédelem távozása a koalícióból nagy érvágás volt a Jog és Igazságnak (az Önvédelem jelentős szociális kiadásokat igyekezett kiharcolni a 2007-es költségvetés vitájában, amit a Jog és Igazság nem akart elfogadni; Leppert, a párt vezetőjét a miniszterelnök menesztette a kormányból).

Az előrehozott választások lehetséges időpontjára több opció is létezik. Elképzelhető, hogy még novemberben megtartják az önkormányzati választások második fordulójával együtt, de lehet, hogy átcsúszik a jövő év elejére. Ha a költségvetést nem sikerül elfogadni, akkor a köztársasági elnöknek alkotmányos joga az új választások kiírása.

A GS szerint nagy az esélye, hogy hamarosan új választások lesznek. A jelenlegi közvéleménykutatások szerint a Jog és Igazság ismét győzhet, de többséget továbbra sem szerez. A választások után tehát ismét nehéz koalíciós tárgyalások következhetnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A piacok szempontjából a negatív kimenetel az lenne, ha a Jog és Igazság a jelenlegi helyzetben nem tudna koalíciós többséget teremteni, és a választások kiírását is elhúzná abban a reményben, hogy a botrány elül- vélekedik a GS elemzője. Kockázat az is, hogy a Jog és Igazság esetleg a költségvetés felpuhítását is felhasználja ahhoz, hogy népszerűségét növelje egy esetleges választáson. A GS így sem számít jelentős lazításra.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?