28 °C Budapest

Politikai botrányt okozott egy videofelvétel a lengyeleknél - lemondásra szólították fel a miniszterelnököt

Pénzcentrum
2006. szeptember 27. 10:40

Politikai botrány van Lengyelországban is. A dolog pikantériája, hogy egy videofelvétel a botrány alapja, és a miniszterelnökre vonatkozóan tartalmaz terhelő információkat. Az éjszaka nyilvánosságra hozott felvételek arról szólnak, hogy Kaczinszki megpróbálja átcsábítani a volt koalíciós partner Önvédelem néhány képviselőjét. A képviselőknek a miniszterelnök különböző pozíciókat ajánl, valamint a

Jog és Igazság emellett kifizetné azokat a pénzügyi büntetéseket, ami az Önvédelem elhagyása esetén a képviselőket terheli. Közben a Lengyel Parasztpárt felfüggesztette a koalíciós tárgyalásokat a Jog és Igazsággal. Az ellenzéki jobbközép párt (Polgári Platform) lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, és új választások kiírását látja szükségesnek.

A Goldman Sachs szerint jó esély van rá, hogy a Polgári Platform javaslata valósággá váljon, és néhány hónapon belül valóban új választásokra kerüljön sor. A mostani botrány tovább nehezíti a vezető kormánypárt, a Jog és Igazság esélyeit, hogy többséget szerezzen a parlamentben. Az Önvédelem távozása a koalícióból nagy érvágás volt a Jog és Igazságnak (az Önvédelem jelentős szociális kiadásokat igyekezett kiharcolni a 2007-es költségvetés vitájában, amit a Jog és Igazság nem akart elfogadni; Leppert, a párt vezetőjét a miniszterelnök menesztette a kormányból).

Az előrehozott választások lehetséges időpontjára több opció is létezik. Elképzelhető, hogy még novemberben megtartják az önkormányzati választások második fordulójával együtt, de lehet, hogy átcsúszik a jövő év elejére. Ha a költségvetést nem sikerül elfogadni, akkor a köztársasági elnöknek alkotmányos joga az új választások kiírása.

A GS szerint nagy az esélye, hogy hamarosan új választások lesznek. A jelenlegi közvéleménykutatások szerint a Jog és Igazság ismét győzhet, de többséget továbbra sem szerez. A választások után tehát ismét nehéz koalíciós tárgyalások következhetnek.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A piacok szempontjából a negatív kimenetel az lenne, ha a Jog és Igazság a jelenlegi helyzetben nem tudna koalíciós többséget teremteni, és a választások kiírását is elhúzná abban a reményben, hogy a botrány elül- vélekedik a GS elemzője. Kockázat az is, hogy a Jog és Igazság esetleg a költségvetés felpuhítását is felhasználja ahhoz, hogy népszerűségét növelje egy esetleges választáson. A GS így sem számít jelentős lazításra.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?