Lelepleztük a balatoni mítoszt! - Fele sem igaz?

Pénzcentrum
2006. augusztus 17. 08:30

Minden nyáron felhangzik a sokak számára már ismerős panasz: rendkívül drága a Balaton, nagyon magas áron lehet a magyar tenger körül vásárolni. A Pénzcentrum.hu havi rendszeres bevásárló-körképének rendkívüli kiadásaként utánajárt, mennyivel fizetünk többet, ha a Balatonnál vesszük meg a pénzcentrum-árukosár elemeit. Lássuk, mire jutottunk!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Előrebocsátjuk, a magyar tenger mellett is olyan láncok ajánlataiból igyekeztünk válogatni, melyeket fővárosi próbavásárlásaink során is figyelemmel kísérünk, így talán lehetőségünk nyílik valamiféle következtetést levonni a láncokon belüli regionális árpolitikát illetően. Mindezek alapján a Tesco-ra és a Plus-ra esett a választásunk, melyek árkörképünk alapján nem éppen a legolcsóbbak a fővárosban sem.

Hol vásárolhatsz a legolcsóbban? - Megdöbbentő eredmények!

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, ám jelen esetben nem egy rangsor felállítása a célunk, hanem területi összehasonlítást kívánunk tenni. A próbavásárlásokat mindkét esetben Siófokon végeztük el és a budapesti árakkal összehasonlítva a következő eredményre jutottunk:

Mint látható, a Tesco áraiban csak minimális eltérés mutatkozik a két helyszín között, míg a Plus esetében forintra pontosan megegyeznek az árak.

Összességében tehát megállapíthatjuk, hogy sem a hipermarket, sem a diszkont nem alkalmaz a vizsgált esetben regionálisan jelentős eltérést mutató árpolitikát, így aki a Balatonnál igyekszik ártudatosan bevásárolni, az gyakorlatilag ugyanannyiból úszhatja meg a kalandot, mintha a fővárosban tenné ugyanezt. Mindezek mellett érdemes megjegyezni, hogy a hagyományos kisboltok ugyan kívül estek jelen összeállítás keretein, ezeknek azonban versenyezniük kell a szomszédságukban működő óriásokkal, ilyenformán semmiképpen nem állítható, hogy a magyar tenger partján jóval többet kellene költeni ugyanazon árucikkekre, mint a nagyvárosokban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20