3 °C Budapest

Lelepleztük a balatoni mítoszt! - Fele sem igaz?

Pénzcentrum
2006. augusztus 17. 08:30

Minden nyáron felhangzik a sokak számára már ismerős panasz: rendkívül drága a Balaton, nagyon magas áron lehet a magyar tenger körül vásárolni. A Pénzcentrum.hu havi rendszeres bevásárló-körképének rendkívüli kiadásaként utánajárt, mennyivel fizetünk többet, ha a Balatonnál vesszük meg a pénzcentrum-árukosár elemeit. Lássuk, mire jutottunk!


Előrebocsátjuk, a magyar tenger mellett is olyan láncok ajánlataiból igyekeztünk válogatni, melyeket fővárosi próbavásárlásaink során is figyelemmel kísérünk, így talán lehetőségünk nyílik valamiféle következtetést levonni a láncokon belüli regionális árpolitikát illetően. Mindezek alapján a Tesco-ra és a Plus-ra esett a választásunk, melyek árkörképünk alapján nem éppen a legolcsóbbak a fővárosban sem.

Hol vásárolhatsz a legolcsóbban? - Megdöbbentő eredmények!

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, ám jelen esetben nem egy rangsor felállítása a célunk, hanem területi összehasonlítást kívánunk tenni. A próbavásárlásokat mindkét esetben Siófokon végeztük el és a budapesti árakkal összehasonlítva a következő eredményre jutottunk:

Mint látható, a Tesco áraiban csak minimális eltérés mutatkozik a két helyszín között, míg a Plus esetében forintra pontosan megegyeznek az árak.

Összességében tehát megállapíthatjuk, hogy sem a hipermarket, sem a diszkont nem alkalmaz a vizsgált esetben regionálisan jelentős eltérést mutató árpolitikát, így aki a Balatonnál igyekszik ártudatosan bevásárolni, az gyakorlatilag ugyanannyiból úszhatja meg a kalandot, mintha a fővárosban tenné ugyanezt. Mindezek mellett érdemes megjegyezni, hogy a hagyományos kisboltok ugyan kívül estek jelen összeállítás keretein, ezeknek azonban versenyezniük kell a szomszédságukban működő óriásokkal, ilyenformán semmiképpen nem állítható, hogy a magyar tenger partján jóval többet kellene költeni ugyanazon árucikkekre, mint a nagyvárosokban.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?