7 °C Budapest

Már rég nem volt ilyen- különös dolgok a Balatonnál

Pénzcentrum
2006. augusztus 7. 13:00

Hazánk fiai ismét felfedezték a magyar tengert maguknak. A fordulatot a helyi vélemények szerint leginkább a megépülő M7-es autópálya, a tó javuló marketingje és a dráguló horvát tengerpart hozta meg - írja a Népszabadság.

Sok szálláshely, a kiadó szobáktól a négycsillagos szállodákig telt házzal üzemel, ezért annak, aki a nyár hátralévő részében veszi a Balaton felé az irányt, célszerű előre szállást foglalnia. Régebben könnyebb volt a "beeső" vendég dolga, mert hemzsegtek a nepperek az üdülőövezet központi helyein. Ma már azonban egyre kevésbé számíthatunk a kiadó magánházakat, szobákat sokszor erőszakosan kínálgató, az utazási irodák vendégeire is lecsapó nepperekre. Visszaszorulásukat nem a hatóságok fellépése, hanem a csökkenő vendégforgalom, újabban pedig az interneten való szállásfoglalás terjedő divatja okozza.

Kiadó szobákat manapság Siófok környékén a legolcsóbban 2500-3000, míg Siófoktól távolodva 1500-2000 forint/fő/éjszaka találhatunk. Érdemes a helyi utazási irodákat igénybe venni, amelyek folyamatosan ellenőrzik ezek színvonalát, tisztaságát, és vállalnak némi garanciát is a rajtuk keresztül igénybe vett szolgáltatásért. - Idén ugrásszerűen megnőtt a magyar vendégek száma, akik közül egyre többen veszik igénybe a balatoni turizmus kártyákat és az üdülési csekk lehetőségeit, kedvezményeit. Az olcsó kategóriás, régi üdülőkből átalakított szállodákban az augusztus 20-ig tartó csúcsszezonban már csak szerencsével találhatunk szabad helyet.

A Balatontourist tó körüli kempinghálózatában a magyarok előnyben részesítik az üdülőházakat, bungalókat a sátras életformával szemben. Idén több kempingbe is új mobil házakat telepítettek, amik igen kelendőnek bizonyultak, csaknem mindig foglaltak. Ezeknek a négy plusz egy fős modern, háztartási gépekkel is felszerelt szálláshelyeknek a bérlése főszezonban napi 18 500 forintba kerül. A kempingekben is gyorsan nő a hazai vendégek száma, de ezeken a szálláshelyeken továbbra is meghatározó maradt az amúgy csökkenő külföldi jelenlét. Szabad fedett szálláshelyhez különösen a hétvégeken nehéz már jutni, de sátorhely, lakókocsi-parcella akad bőven bérelhető. Az előbbinek 700-1500 forint a főszezoni ára, míg az utóbbi 3150-3900 forint éjszakánként, attól függően, melyik kemping szolgáltatásait vesszük igénybe. Ezen felül naponta 900 forint/fő úgynevezett személyi díjat is kell fizetni.

A balatoni turizmus kártya idén új családi változattal bővült. A Balaton Card Standard ára 1590 forint, míg a két felnőtt és maximum három 14 év alatti gyermek számára megtakarítási lehetőségeket nyújtó Balaton Card Family ára 2190 forint. Az egyebek közt turistairodákban beszerezhető kártyákkal 10-15 százalékos kedvezményhez lehet jutni 2007. április végéig több balatoni étteremben, szálláshelyen, 20 százalékos engedménynyel juthatunk fel a balatoni hajójáratokra. A plasztikkártyákkal igénybe vehető kedvezmények köre számos ingyenes és félárú szolgáltatással bővül, ha ehhez négy vagy tíz napig érvényes kiegészítő bérletszelvényt is vásárolunk 5940, illetve 9900 forintért. Aki aktív pihenésre vágyik, annak az eleinte borsosnak tűnő ár bőven megtérülhet. A MÁV és a balatoni hajózási társaság közös ajánlata a Balatonmix utazási jegy, amely a felnőtteknek 4000 forint, a 6-14 év közötti gyerekeknek 1650 forintba kerül. Ez három napon át korlátlan utazásra jogosít a Balaton környékén minden menetrend szerinti vasúti és hajójáraton.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem