Mennyibe kerülnek a rokonaink?

Pénzcentrum
2006. augusztus 9. 09:00

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hazai közéletben ismét nagy port kavart az a tény, hogy barátaink és  egyes rokonaink után is be kell fizetni az idegenforgalmi adót, amennyiben vendégül látjuk őket néhány éjszakára  saját nyaralónkba - Magyar Hírlap.

Pedig a rendelet immár 16 éve érvényben van, melyet eredetileg a "feketézők" kiszűrésére iktattak be. Az adó beszedése és megfizetése azonban már szinte teljes egészében a házigazda jóindulatán múlik.

Ugyanis az adó megfizetése alól mentesül a a tulajdonos egyenesági rokonai, a 18 évnél fiatalabbak és a 70 évnél idősebbek. Vagyis az ingatlan tulajdonosának a vendéglátás utáni nap el kell mennie a jegyzőhöz és be kell jelentenie, hányan aludtak előtte való nap nála.Viszont, ha a vendégek közzül a mindenki a fent említett rokoni körbe tartozott akkor egy fillér fizetése nélkül megúszhatja a tulajdonos. Utólag pedig bizonyítani, hogy ki arokon és ki nem az, már igen nehéz feladat.

Az idegenforgalmi adót eredetileg a vendégeknek kell fizetniük, de ha ez elmarad, akkor a szállást adó ingatlan tulajdonosán hajtják be az ellenőrök a pénzt. A törvény szerint az adóhoz nem is kell bevételt produkálni, ugyanis a személyenként 300 forintot eltöltött éjszakánként kell leróni azoknak, akik az adott településen nem állandó lakosok és nem saját tulajdon a használt ingatlan.

Sok önkormányzatok egyébként számít a pénzre, sőt a Balaton partján egyes településeken hajnalban adóellenőrök járják a nyaralóövezeteket, s ahol sok, vagy ismeretlen autót látnak, ott regisztrálják a vendégeket. A tulajdonosnak pedig hátrahagynak egy felszólítást, amelyben vagy az adó befizetésére kötelezik, vagy arra, hogy igazolja a mentességre való jogosultságot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?