Luxus hotelek, álom lakosztályok. Mindez mennyiért?

Pénzcentrum
2006. augusztus 15. 12:00

Gyémántbefektetés, luxus bor-kereskedelem, milliárdos vagyon. Többnyire ez jellemzi azokat az üzletembereket és híres személyiségeket, akik nap mint nap egy konferencia vagy pihenés alkalmával a luxus hoteleket választják szálláshelyül. A világ leggazdagabb embereinek számára sok hotel kínál szolgáltatásain kívül konferenciatermet, ezzel is segítve a kényelmet és a luxust. Következő összeállításunkban Budapest öt csillagos hoteleit vizsgáltuk, mennyibe kerül a luxus és mit kapunk a pénzünkért.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A presztízs hotelek otthon helyett otthont nyújtanak azok számára, akik persze ki tudják fizetni a borsos árat. De ki ne álmodozott volna már arról, hogy egy királyi lakosztályban a szoba pezsgőfürdőjében ülve méregdrága pezsgőt szürcsöljön, miközben a csodálatos kilátást élvezi. Nos, képzeletbeli sétánkon valódi hús-vér luxushotelokba vezetjük olvasóinkat, bemutatva ezzel az úgynevezett 'five-star' hotelek világát.

Budapesten járva a milliomos üzletemberek számos világhíres szállodalánc szobái közül választhatják ki igényeiknek és pénztárcájuknak megfelelőt. Manapság igen elterjedt szokás, hogy a legrangosabb üzletemberek jól menő szállodák konferenciatermében tartsák meg aktuális 'meetingjüket'. Azonban ha rendezvényszervezőként konferenciát szeretnénk szállodákban szervezni, nem árt előtte az árakról tájékozódnunk.

Az első lépés, hogy multi-milliomos vendégeket fogadva kiválasszuk a számunkra - vagyis inkább a számukra - megfelelő hotelt. A budapest szállodák honlapjára ellátogatva 11 darab öt csillagos szállodával találkozhatunk.

Ezen szállodák minegyikében van lehetőség arra, hogy konferenciákat, találkozókat vagy bemutatókat szervezzünk meg. A hotelek sorrol sorra kínálják a nagyobb, nevesebb és irodai eszközökkel bőven felszerelt luxus konferencia-temeket. Ezen helységek mindegyikében megtalálható a legmodernebb világítástechnika, LCD panel, projector, nagysebességű ISDN vonal, illetve video-beszélgetésre alkalmas berendezések mindegyik szálloda esetében, a több terem közül legalább egyben.

A férőhelyek száma változó: 12 a legkisebb, 660 férőhelyes a Hilton Budapest legnagyobb terme. A Boscolonál egy az arány kicsit másabb: 3-140 személyt tud befogadni a legkisebb, illetve legtágasabb konferencia-helysége. A Budapest Marriott Hotelben arra is van lehetőségünk, hogy akár esküvőt vagy nagyobb bált rendezzünk.

De mennyi pénzre is van szükségünk ahhoz, hogy cégünk által megrendezett konferencián 8 üzletembert vendégül láthassunk? Képzeletbeli találkozónkra olyan urakat vagy hölgyeket invitálunk, akik dollár milliós profittal rendelkező, a mi cégünkkel kapcsolatban álló vállalatot kormányoznak és sikeresen irányítanak.

Egy számunkra nagyon értékes üzletért bármit hajlandóak vagyunk megtenni, csak nehogy elszalasszuk a vissza nem térő, kihagyhatatlan alkalmat. Fiktív három napos megbeszélésünk alkalmával éppen ezért el szeretnénk bűvölni vendégeinket, és mivel képzeletbeli cégünk nagy bevétellel rendelkezik, megtehetjük, hogy elnöki lakosztályban szállásoljuk el a számunkra oly fontos üzlettársakat.

Itt kezdődik a legmegfelelőbb hotel iránti keresgélés. Mindegyik öt csillagos hotel egy világhírű láncolat tagja, melyek más és más extrákat, valamint impozáns külső és belső tereket kínálnak az oda utazóknak. A szállodák árait vizsgálva a két éjszakára igencsak eltérő ajánlatokat kapunk -illetve találhatunk- a hotelek honlapjain. A legkedvezőbb áron a Corinthia Aquincum Hotelben szállásolhatjuk el vendégeinket, fejenként potom 400 euróért (~108 000 Ft). Ezzel szemben, elnöki lakosztályban az újonnan épült Boscolo, New York Palace szállodában, 2000 eurót (~540 000 Ft) kell kiadni kezünk közül egy fő részére a két éjszakáért. Így konferenciánk a Boscoloban 16000 euróba, mintegy 4,3 millió forintba fog kerülni cégünknek. A legdrágább szálloda címet a Kempinski Hotel Corvinus nyerné meg: itt csaknem 2200 euró/fő/éj az elnöki lakosztály ára, így egy üzlettársunk 2 éjszakás konferenciája 4400 euróba, csaknem 1,2 millió forintba kerül.

A két éjszaka ára 1000 euró (270 000 Ft) alatt marad egy fő részére elnöki, üzleti vagy a hotelek legmagasabb rangú és legfelszereltebb lakosztályaiban a Hilton Budapest, Corinthia Aquincum Hotel, Budapest Marriott Hotel, Adina Apartman Hotel és a Sofitel Budapest szállodákban.

1000 eurótól drágább árakkal kell azonban kalkulálnunk a következő luxus-hoteleknél: Andrássy Hotel, Kempinski Hotel Corvinus, Le menridien, Boscolo New York Palace és a Corinthia Grand Hotel szállodák esetében.

A honlapon egyedül a Four Season Gresham Palace esetében nem elérhető az árlista, így a szobát foglalóknak telefonon kell érdeklődniük a lakoszályok árait illetően.

Amint láthattuk, a luxus megfizethető, a kérdés azonban az, hogy mennyiért. A társadalom legnagyobb részének az ilyen szállodákban eltöltött éjszaka mindig is csak álom marad. Valószínűleg sohasem tehetjük majd meg, hogy egy Maseratival beparkoljuk a Kempinski elé, és a londíner felkísérjen bennünket elnöki lakosztályunkba. Ez örök vágyakozás marad számunkra. Az álmaikat azonban senki sem veheti el tőlünk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?