7 °C Budapest

Gyurcsány: lárifári, meg az a bizonyos kerítés kolbászból

Pénzcentrum
2006. június 11. 20:00

A rövid távú egyensúlyjavító program (megszorító csomag) részleteiről nyilatkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a TV2 Naplójában. Lárifári, kolbászból lesz a kerítés, vegyük egymást komolyan - minden elhangzott a bő tíz percben, meglehetősen populista hangvételben. "Miről szólt a választási program? A 9-10 fontos, kritikus pont teljesült, az ígért adócsökkentést azonban halasztani kell" -

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A rövid távú egyensúlyjavító program (megszorító csomag) részleteiről nyilatkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a TV2 Naplójában. Lárifári, kolbászból lesz a kerítés, vegyük egymást komolyan - minden elhangzott a bő tíz percben, meglehetősen populista hangvételben.

"Miről szólt a választási program? A 9-10 fontos, kritikus pont teljesült, az ígért adócsökkentést azonban halasztani kell" - közölte fájdalmasan a kormányfő. "Hogyan tudunk rendet tenni a költségvetésben? A kiadások csökkentésében elmentünk a határig, sőt azon túl. Bevételt pedig úgy növelek, hogy először azokkal fizettetek, akik eddig nem fizettek. 1998-2005 között kereken 50%-kal emelkedett a jövedelmünk vásárlóértéke, az idei évben pedig a reáljövedelmek még mindig emelkednek, jövőre nagyjából stagnálnak vagy 1-2%-ot veszítünk, 2008-tól újra növekvő pályára állhatnak" - vetítette előre az adónövelések kapcsán Gyurcsány Ferenc.

"Nem tudom megállítani az olajárakat a határon, ha belegebedek, akkor sem" - védekezett a 30%-os gázáremelés kapcsán a miniszterelnök.

"A nagyobb vagyon kötelez" - mondta Gyurcsány az ingatlanadó 2008-as bevezetése kapcsán, példával hangsúlyozva ki, hogy a 100 m Ft feletti luxusingatlanok után fizetendő adót döntő többségben elkerülték az érintettek.

"Miért kellene a tőkejövedelmet kevésbé adóztatni, mint a munkajövedelmet? Nem arról szól minden, hogy a tőkések, akik vagyonból gazdagodnak, azok ne fizessenek kevesebb adót, mint akik munkából élnek" - hangzott el a szeptembertől tervezett 20%-os kamat- és tőzsdei árfolyamnyereségadó kapcsán.

Az államigazgatás reformját Gyurcsány szükséges lépésnek nevezte. "Nyakló nélkül vettek fel embereket, és teljesítmény kritérium nélkül alkalmaztak" - indokolta az állami szférában várható elbocsátásokat. "Akik viszont az adót fizetik, azt látják, hogy nem terhelünk rájuk ezernyi terhet."

"Rendbe kell tennem az ország gazdaságát, mert ha nem, akkor dől, és mindenkit utol fog érni". Autópálya-építés, panellakások, iskolák felújítása, korszerű egészségügy - emelte át a várható beruházások sarkallatos pontjait az "Új Magyarország" programból a kormányfő.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18