3 °C Budapest

Gázárak: a mesének vége

Pénzcentrum
2006. május 24. 08:47

Feltehetően meglehetősen kevesen emlékeznek a jelenlegi gázár támogatási rendszer kialakításakor megemlített paraméterekre: a rendszer önfinanszírozó képessége 35 USD körüli olajárig áll fent, ezen túlmenően a lakossági támogatáshoz többlet források bevonása szükséges. Időközben a történelem úgy hozta, hogy a világpiacon ezen árszint lassan feledésbe merül, az olajár 60-70 USD között mozog

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

tartósan és a hazánkban támogatásra rendelkezésre álló források egyszeri tranzakciók egyszeri nagybevételével kiegészítve is elfogytak.
A Népszabadság információi szerint a gázártámogatási rendszer július 1-től átalakul. Előtérbe kerül a rászorultsági elv. Az egyelőre nem hivatalos információk alapján a rászorultságukat igazolni nem tudó réteg számára érvényesülő gázárból a támogatás másfél-két éves türelmi idővel folyamatosan leépül. Az információk természetesen meglehetősen hiányosak, az elv azonban meglehetősen egyértelmű, a végeredmény pedig az elkerülhetetlen lakossági gázáremelés lesz.

A 2003. végén elfogadott új gázárszabályozási rendszeren belül megteremtetett lakossági ártámogatás a következő alapokon működött. Finanszírozási forrásul a MOL által a hazai gázkitermelésből realizált profit került extra adóztatás alá a megemelt bányajáradék révén. Ezen befizetések éves szinten 50-70 mrd Ft közötti szintről indultak. A rendszerbe kódolt elem volt az extra bányajáradék fokozatos leépítése, mely értelemszerűen a támogatásra rendelkezésre álló keret folyamatos csökkenését eredményezi. Ehhez járul még hozzá, hogy a MOL belföldi kitermelése is a tározók kimerülése révén folyamatosan csökken, tehát a befizetéseket kétirányú negatív hatás éri.

Mindemellett a import gáz árát meghatározó olajár drámai mértékű növekedést mutatott, melyet csupán részlegesen kompenzált a HUFUSD árfolyam kedvező irányú elmozdulása. A rendszer eredetileg 35 USD körüli olajárig működött önfinanszírozó módon. Már a tavalyi évben egyértelművé vált, hogy a támogatásra rendelkezésre álló állami összeg nem fedezi a lakosság igényét. Egy egyszeri párnagáz értékesítési akcióval 80 mrd Ft-os összeggel sikerült megemelni a kompenzációs tartalékot. Az idei évben azonban már most kifolyt közel 100 mrd Ft ártámogatás az államkasszából, azaz a támogatási rendszer egyértelműen az államháztartás hiányát növeli jelenlegi formájában.

Az érvényben lévő szabályozás gazdaságilag irracionálisan (politikailag régmúlt idők egyenlőségének szépségét előtérbe helyezve) minden lakossági fogyasztást támogat a rászorultság figyelembe vétele nélkül.
Ez fog kényszer szerűen megváltozni július 1-től. A kormány fokozatosan le kívánja építeni a támogatást a gázárakban és az éves szinten 1500 m3 felett fogyasztóknál csak a bizonyítottan rászorulók fogyasztását támogatná. A 0-1500 m3 közötti fogyasztás támogatásának alakulása egyelőre kérdéses, de a mindenki számára érvényesülő támogatás ezen kategóriában sem lenne racionális. A fokozatos támogatás csökkentés révén a gázárak a következő két évben vélhetően jelentősen emelkedni fognak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A magyar lakosság közel 25 év hibás energiapolitikája következtében gázfogyasztási túlsúllyal rendelkezik fejlett országokkal történő összehasonlításban. A lakosság számára érvényesülő árszint jelentős emelkedése feltehetően egy hosszabb átalakulási folyamatot indít el ezen egészségtelen energia fogyasztási struktúrában.
A változások fájdalmas mivoltát vélhetően egyetlen tényező tudná meggátolni: csodaszerű fordulat az olajpiacon, s az árak visszaállnak 20-30 USD közötti sávba.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?