Gázárak: a mesének vége

Pénzcentrum
2006. május 24. 08:47

Feltehetően meglehetősen kevesen emlékeznek a jelenlegi gázár támogatási rendszer kialakításakor megemlített paraméterekre: a rendszer önfinanszírozó képessége 35 USD körüli olajárig áll fent, ezen túlmenően a lakossági támogatáshoz többlet források bevonása szükséges. Időközben a történelem úgy hozta, hogy a világpiacon ezen árszint lassan feledésbe merül, az olajár 60-70 USD között mozog

tartósan és a hazánkban támogatásra rendelkezésre álló források egyszeri tranzakciók egyszeri nagybevételével kiegészítve is elfogytak.
A Népszabadság információi szerint a gázártámogatási rendszer július 1-től átalakul. Előtérbe kerül a rászorultsági elv. Az egyelőre nem hivatalos információk alapján a rászorultságukat igazolni nem tudó réteg számára érvényesülő gázárból a támogatás másfél-két éves türelmi idővel folyamatosan leépül. Az információk természetesen meglehetősen hiányosak, az elv azonban meglehetősen egyértelmű, a végeredmény pedig az elkerülhetetlen lakossági gázáremelés lesz.

A 2003. végén elfogadott új gázárszabályozási rendszeren belül megteremtetett lakossági ártámogatás a következő alapokon működött. Finanszírozási forrásul a MOL által a hazai gázkitermelésből realizált profit került extra adóztatás alá a megemelt bányajáradék révén. Ezen befizetések éves szinten 50-70 mrd Ft közötti szintről indultak. A rendszerbe kódolt elem volt az extra bányajáradék fokozatos leépítése, mely értelemszerűen a támogatásra rendelkezésre álló keret folyamatos csökkenését eredményezi. Ehhez járul még hozzá, hogy a MOL belföldi kitermelése is a tározók kimerülése révén folyamatosan csökken, tehát a befizetéseket kétirányú negatív hatás éri.

Mindemellett a import gáz árát meghatározó olajár drámai mértékű növekedést mutatott, melyet csupán részlegesen kompenzált a HUFUSD árfolyam kedvező irányú elmozdulása. A rendszer eredetileg 35 USD körüli olajárig működött önfinanszírozó módon. Már a tavalyi évben egyértelművé vált, hogy a támogatásra rendelkezésre álló állami összeg nem fedezi a lakosság igényét. Egy egyszeri párnagáz értékesítési akcióval 80 mrd Ft-os összeggel sikerült megemelni a kompenzációs tartalékot. Az idei évben azonban már most kifolyt közel 100 mrd Ft ártámogatás az államkasszából, azaz a támogatási rendszer egyértelműen az államháztartás hiányát növeli jelenlegi formájában.

Az érvényben lévő szabályozás gazdaságilag irracionálisan (politikailag régmúlt idők egyenlőségének szépségét előtérbe helyezve) minden lakossági fogyasztást támogat a rászorultság figyelembe vétele nélkül.
Ez fog kényszer szerűen megváltozni július 1-től. A kormány fokozatosan le kívánja építeni a támogatást a gázárakban és az éves szinten 1500 m3 felett fogyasztóknál csak a bizonyítottan rászorulók fogyasztását támogatná. A 0-1500 m3 közötti fogyasztás támogatásának alakulása egyelőre kérdéses, de a mindenki számára érvényesülő támogatás ezen kategóriában sem lenne racionális. A fokozatos támogatás csökkentés révén a gázárak a következő két évben vélhetően jelentősen emelkedni fognak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar lakosság közel 25 év hibás energiapolitikája következtében gázfogyasztási túlsúllyal rendelkezik fejlett országokkal történő összehasonlításban. A lakosság számára érvényesülő árszint jelentős emelkedése feltehetően egy hosszabb átalakulási folyamatot indít el ezen egészségtelen energia fogyasztási struktúrában.
A változások fájdalmas mivoltát vélhetően egyetlen tényező tudná meggátolni: csodaszerű fordulat az olajpiacon, s az árak visszaállnak 20-30 USD közötti sávba.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem