2 °C Budapest

Milliónyi 1 és 2 forintos érme tűnik el - az MNB nem vonja ki

Pénzcentrum
2006. május 16. 08:24

Lakossági igény van az egy és kétforintos érmékre, így a Magyar Nemzeti Bank annak ellenére sem vonja ki azokat, hogy éves szinten mintegy 700-800 millió forintos veszteséget termel forgalomban tartásuk. Missura Gábor, a jegybank szóvivője az MTI beszámolója szerint úgy fogalmazott: "amíg a forint létezik, 1 és 2 forintos is létezni fog." Az alacsony címletek gyártása mindig veszteséges, az 1

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Lakossági igény van az egy és kétforintos érmékre, így a Magyar Nemzeti Bank annak ellenére sem vonja ki azokat, hogy éves szinten mintegy 700-800 millió forintos veszteséget termel forgalomban tartásuk. Missura Gábor, a jegybank szóvivője az MTI beszámolója szerint úgy fogalmazott: "amíg a forint létezik, 1 és 2 forintos is létezni fog."

Az alacsony címletek gyártása mindig veszteséges, az 1, 2 forintosok előállítási költsége mintegy ötszöröse forgalmi értéküknek, az 5 és 10 forintosoké pedig kétszerese. A nagyobb címletek előállítása viszont nyereséges - tette hozzá Missura Gábor. Egy címlet forgalomban tartása mintegy 350-380 millió forintos költséget jelent a jegybanknak, a két címlet forgalomban tartása tehát 700-800 millió forintba kerül.

Tavaly 117 millió darab kétforintost és 101 millió darab egyforintost igényeltek az MNB-től. A tapasztalatok szerint a kétforintosok 40 százaléka áramlik vissza a forgalomba, és 60 százaléka tűnik el onnan, míg az egyforintosoknál 75 százalék kerül ki a forgalomból. Missura Gábor hozzátette: ez az egyforintos esetében azt jelenti, hogy minden negyedik ember számára fontos a legalacsonyabb címlet, az ötvenfillérest a jegybank akkor vonta ki a forgalomból, amikor annak visszaáramlását szinte mérni sem lehetett.

Missura Gábor hangsúlyozta, hogy a két legalacsonyabb címletre lakossági igény van, és a jegybanknak törvényi kötelezettsége is biztosítani elérhetőségüket. Hozzátette, hogy az 5 forintra történő felkerekítés növelné az inflációt, mivel az árak emelkednének, "erre vonatkozó számítások nincsenek, csak rossz tapasztalatok".

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?