33 °C Budapest

Paraszolvencia adókedvezménnyel

Pénzcentrum
2006. április 13. 13:45

Az egészségügyi kiadások bő egynegyedét zsebből fizeti a magyar lakosság, ez megfelel az európai átlagnak. Azonban míg az unióban az egészségügyi öngondoskodás szervezett formában működik, addig nálunk erre a paraszolvencia a válasz, mondván ez még mindig olcsóbb, mint havonta több ezer forintot egészségbiztosításra fordítani.

Az egészségügyi kiadások bő egynegyedét zsebből fizeti a magyar lakosság, ez megfelel az európai átlagnak. Azonban míg az unióban az egészségügyi öngondoskodás szervezett formában működik, addig nálunk erre a paraszolvencia a válasz, mondván ez még mindig olcsóbb, mint havonta több ezer forintot egészségbiztosításra fordítani - írja a Világgazdaság.
A vállalatok között ugyan már ma is szép számmal akadnának olyanok, akik alkalmazottaik egészségéről gondoskodnának, ám esetükben elsődleges szempont, hogy milyen adózási, költség-elszámolási szabályok vonatkoznak rá. Ezen a téren pedig az egészségbiztosítások mindenképpen hátrányban vannak a kockázati élet-, a balest, valamint a teljes és végleges munkaképtelenségre szóló biztosításokhoz képest, hiszen sem adó, sem járulék szempontjából nem kapnak ösztönzést. A konstrukció vonzerejét az is csökkenti, hogy a magánszemély nem vehet utána adókedvezményt.
A biztosítók többsége önálló egészségbiztosítási csomagot nem is nyújt ügyfeleinek, csupán kiegészítő módozatok formájában kínálja azt. Éppen ezért adódik egy adózási kiskapu. Amennyiben a teljes díj tíz százalékát nem haladja meg az egészségbiztosítási díja, akkor az adókedvezmény erre is vonatkozik.

Az alulbiztosítottság erre a szegmensre is jellemző. Igaz, a vezető beosztású egyének egyes biztosítóknál igen komoly biztosítási összegekre is köthetnek szerződéseket. Tíz ezer forint körüli kórházi napi térítés, akár több százezer forintos műtéti térítés, többmilliós biztosítási összeg kritikus betegség esetén - a hazai biztosítók ilyen összeghatárokat tartanának reálisnak az egészségbiztosítási piacon, ám a valóságban ezek töredékére szólnak a szerződések.

NEKED AJÁNLJUK
Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!