9 °C Budapest

Paraszolvencia adókedvezménnyel

Pénzcentrum
2006. április 13. 13:45

Az egészségügyi kiadások bő egynegyedét zsebből fizeti a magyar lakosság, ez megfelel az európai átlagnak. Azonban míg az unióban az egészségügyi öngondoskodás szervezett formában működik, addig nálunk erre a paraszolvencia a válasz, mondván ez még mindig olcsóbb, mint havonta több ezer forintot egészségbiztosításra fordítani.

Az egészségügyi kiadások bő egynegyedét zsebből fizeti a magyar lakosság, ez megfelel az európai átlagnak. Azonban míg az unióban az egészségügyi öngondoskodás szervezett formában működik, addig nálunk erre a paraszolvencia a válasz, mondván ez még mindig olcsóbb, mint havonta több ezer forintot egészségbiztosításra fordítani - írja a Világgazdaság.
A vállalatok között ugyan már ma is szép számmal akadnának olyanok, akik alkalmazottaik egészségéről gondoskodnának, ám esetükben elsődleges szempont, hogy milyen adózási, költség-elszámolási szabályok vonatkoznak rá. Ezen a téren pedig az egészségbiztosítások mindenképpen hátrányban vannak a kockázati élet-, a balest, valamint a teljes és végleges munkaképtelenségre szóló biztosításokhoz képest, hiszen sem adó, sem járulék szempontjából nem kapnak ösztönzést. A konstrukció vonzerejét az is csökkenti, hogy a magánszemély nem vehet utána adókedvezményt.
A biztosítók többsége önálló egészségbiztosítási csomagot nem is nyújt ügyfeleinek, csupán kiegészítő módozatok formájában kínálja azt. Éppen ezért adódik egy adózási kiskapu. Amennyiben a teljes díj tíz százalékát nem haladja meg az egészségbiztosítási díja, akkor az adókedvezmény erre is vonatkozik.

Az alulbiztosítottság erre a szegmensre is jellemző. Igaz, a vezető beosztású egyének egyes biztosítóknál igen komoly biztosítási összegekre is köthetnek szerződéseket. Tíz ezer forint körüli kórházi napi térítés, akár több százezer forintos műtéti térítés, többmilliós biztosítási összeg kritikus betegség esetén - a hazai biztosítók ilyen összeghatárokat tartanának reálisnak az egészségbiztosítási piacon, ám a valóságban ezek töredékére szólnak a szerződések.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?