16 °C Budapest

Gyurcsány: tízből négy azt akarja

Pénzcentrum
2006. január 13. 09:30

Tízből négy telefonáló az elektronikus ügyintézés, az Ügyfélkapu iránt érdeklődik a Kormányzati Ügyféltájékoztató Központnál. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a központban tett látogatásán elmondta: a jövőben megszüntetik a minisztérium önálló call centereit, az állampolgárok tájékoztatását a KÜK végzi majd.

Fél éve kezdte meg működését a Kormányzati Ügyféltájékoztató Központ (KÜK), ahol az állampolgárok az ország bármely pontjáról telefonon tájékozódhatnak a hivatali ügyintézésről, és konkrét ügyek intézésben is segítséget kaphatnak - mondta Gyurcsány Ferenc a központban tett látogatásán.
A következő kormányzati ciklusban megszüntetjük a minisztériumok önállóan működő tájékoztató központjait, a lakossági tájékoztatást a KÜK végzi majd - mondta a miniszterelnök.
A KÜK tavaly júliusban 7280 hívást fogadott, decemberben már több mint 32 ezren kértek segítséget hivatali ügyeik intézéséhez a 189-es kék számon. Tíz telefonálóból négy az Ügyfélkapu használatáról, az elektronikus ügyintézés mikéntjéről érdeklődött, a hivatalok és hatóságok elérhetőségeiről a telefonálók 12, a családtámogatásokról 8, oktatási ügyekről 2, adókról és illetékekről 1,6 százalékuk faggatta a központ munkatársait. Január eleje óta naponta legalább százan érdeklődnek a babakötvény iránt is.
A miniszterelnök szerint a központ a következő két évben havi 100-150 ezer hívást fogad. Az e-ügyintézési rendszer már képes megvalósítani az EU által előírt húsz elektronikus szolgáltatást, amely a magyar közigazgatás sajátosságai miatt itthon valójában huszonhét szolgáltatást jelent.
A következő években az elektronikus kormányzat lesz a közigazgatási reform, a hivatali bürokrácia csökkentésének motorja - mondta Baja Ferenc. Az elektronikus közigazgatási szolgáltatásokért felelős kormánymegbízott szerint az Ügyfélkapu legfontosabb feladata, hogy hivatalos összeköttetést teremtsen az állampolgár és a hivatali ügyintézők között.
Az ügyfél-tájékoztató központ az új, közigazgatási eljárásról szóló törvényben megfogalmazott feladatok teljesítésére jött létre, és 2005 júliusában kezdte meg működését. Az üzemeltetés jogát közbeszerzési eljárással a Sykes Közép-Európa Kft. és a KJK Kerszöv Kft. konzorciuma nyerte el három évre, 690 millió forintért.

A központ a nap 24 órájában elérhető a 189-es kék (helyi tarifával hívható) telefonszámon vagy a 189@ugyfelvonal.hu e-mail címen.  (forrás: Kormányzati Hírportál)

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem