7 °C Budapest

Sólyom 30, Mádl 52 millió: Itt vannak a vagyonnyilatkozatok

Pénzcentrum
2006. január 6. 13:15

Sólyom László 30 millió forintos megtakarítással kezdte, Mádl Ferenc pedig 52 milliós vagyonnal zárta a köztársasági elnöki posztot - derül ki az első nyitó illetve záró államfői vagyonbevallásokból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Sólyom László 30 millió forintos megtakarítással kezdte, Mádl Ferenc pedig 52 milliós vagyonnal zárta a köztársasági elnöki posztot – derül ki az első nyitó illetve záró államfői vagyonbevallásokból.
Első alkalommal készített a köztársasági elnök nyitó vagyonnyilatkozatot, illetve a távozó államfő záró vagyonbevallást. Még 2001-ben hozták ugyanis azt a törvényt, amely előírja, hogy a legfőbb közjogi méltóságnak hivatali ideje megkezdésekor, félidejekor illetve a végén vagyonnyilatkozatot kell készítenie.
Sólyom László egy 82 négyzetméteres pécsi lakás nyolcadrészének tulajdonosa, különböző bankok befektetési alapjaiban pedig névértéken körülbelül 30 millió forintja van feleségével közösen – derül ki a köztársasági elnök vagyonnyilatkozatából. Ezen kívül birtokában van egy védett festmény, illetve rendelkezik egy 3,5 milliós életbiztosítással is, autója viszont nincs. A jelenlegi államfő vagyonnyilatkozata szerinti se az állam, se bank vagy magánszemély felé nincsen tartozása. A hivatalba lépése előtt havonta 353 900 forintos akadémikusi tiszteletdíj illette meg.
Mádl kincsei
Mádl Ferenc volt köztársasági elnök már nagyobb ingatlanportfolióval rendelkezik, mint utóda. Feleségével együtt 1977-ben vettek, illetve építettek egy 95 négyzetméteres budai lakást, és tíz évvel ezelőtt örökölt egy családi házat Bándon. Ugyanott több szántófölddel is rendelkezik, négy másik örököstársával közösen. A volt államfő vagyonbevallásából kiderül, hogy mintegy 52 millió forintra rúgó megtakarításának nagyobb részét forintalapú, kisebb részét pedig dollár-, euró- illetve svájci frankalapú takarékbetétben kamatoztatja.
Ezen kívül Mádl több ingóságot is felsorolt vagyonnyilatkozatában, mint például nagyobb értékű szalongarnitúrát, könyvszekrényt, íróasztalt, porcelán és ezüst étkészletet. Sólyom Lászlóhoz hasonlóan a leköszönt államfő sem rendelkezik autóval, és nincs adóssága sem. A köztársasági elnöki fizetésén felül havonta 455 ezer forintot kapott akadémiai tiszteletdíj címén, illetve a Külügyminisztériumtól hivatalos utazásai során felvett napidíjat, amely egy év alatt 900 ezer forintot jelentett.

A volt államfő ezen kívül felsorolta azokat az ajándékokat is, amelyeket hivatali idején kapott. Ezek között van több óra, ezüst dísztárgy, illetve az a bronz plakett is, amelyet személyesen XVI. Benedek Pápa ajándékozott neki. (forrás: fn.hu)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18